IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българските фирми все още не могат да търгуват с квоти на вредни емисии

Националният план за разпределението на квотите за вредни емесии не е утвърден, нито регистърът за търговията с квоти функционира

17:27 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Българските фирми все още не могат да търгуват с квоти на вредни емисии

Националният план за разпределението на квотите на вредни емисии за периода 2008-2012 г. все още не е утвърден от Европейската комисия (ЕК), алармираха представители на бизнеса. Това ни прави почти единствената страна от ЕС без действащ план. Въпросният Национален план вече е изпращан до ЕК, но е върнат за уточнения и преработки.

Проблемът обаче не е само в официалното утвърждаване на плана. Без да имат данни с точно колко безплатни квоти за вредни емисии разполагат за периода и годината, фирмите, предимно от енергетиката, не могат да си направят и точни финансови и бизнес планове. Така ако дадена компания възнамерява да строи нова производствена инсталация, изхвърляща вредни емисии, например ТЕЦ, тя трябва да знае колко точно безплатни квоти ще й бъдат отпуснати. Защото ако са по-малко от заявените, това ще оскъпи произвежданото електричество заради необходимостта от закупуването на нови квоти. От друга страна, фирма, която иска да намали дадено производство, отделящо вредни емисии, би искала да знае с колко свободни квоти може да разполага и съответно да продаде.

Всъщност у нас дори и въпросът с търговията на квоти на вредни емисии не е уреден, въпреки че първоначалният срок за това беше началото на 2008 г., след това средата на миналата година, и последно – началото на тази година. По данни на търговци на електроенергия, опитите им преди месец да се регистрират в Националния регистър за квоти на вредни емисии са се оказали безуспешни по технически причини.

Това на практика означава, че фирмите, дори да имат утвърден брой квоти на емисии, не могат да ги търгуват, ако искат. Причината е, че търговците на квоти (които фактически представляват вид ценни книжа) – било то фирми, на които се полагат безплатни квоти или други юридически лица, трябва да се регистрират официално като търговци на квоти в друга страна от ЕС, където регистърът работи, и там да регистрират и направените от тях сделки (транзакции) по покупко-продажба на квоти.

Такава търговия може да се извършва само със закупени първоначално от друга страна квоти, защото нашият Националният план за разпределението на квотите не е утвърден, нито регистърът за търговията с квоти функционира (по данни от май). Към момента например единната европейска цена на една квота (1 т вредни емисии) е 15 евро, т.е. продължаваме да изоставаме от търговия с квоти на емисии за милиарди евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още