IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Калфин: Опасно е да се намаляват още данъците и осигуровките

Правителството отчете свършеното за последните 4 години, наблягайки на положителните тенденции

14:03 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Калфин: Опасно е да се намаляват още данъците и осигуровките

Корпоративният и подоходният данък в България са едни от най-ниските в Европа, а за последните четири години осигурителната тежест е намаляла с 11 процентни пункта и сега, особено в условията на криза, е опасно по-нататъшното намаляване на данъците и осигуровките. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на пресконференция с участие на премиера, на която беше даден отчет за свършеното от правителството през последните четири години.

Беше посочено, че спрямо 2005 г. през миналата година е имало ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни със 70% до 66,7 млрд. лв. и износът за периода 2005 - 2008 г. е нараснал близо два пъти до 40,3 млрд. лв. Освен това държавно гарантираният дълг е намалял до 10 млрд. лв. през 2008 г. и представлява 12,7% от БВП, докато през 2005 г. той е бил 28,9 на сто от БВП. Преразпределението на публичните разходи през бюджета е намаляло от 40% на 37% за периода, отчете дейността си правителството.

Управляващите се похвалиха и с това, че безработицата у нас през миналата година е била 5,6%, което е най-ниското равнище за страната ни за последните 16 години и едно от най-ниските нива в Европейския съюз (ЕС). Сега нивото на безработицата продължава да е под средното за ЕС - през първото тримесечие на 2009 г. безработицата е 6,2%, докато средното ниво за ЕС е 8,7%.

За периода са открити над 300 хил. нови работни места. За последните четири години минималната и средната пенсия са се удвоили, а средната работна заплата е нараснала с 62% до 563 лв.

Калфин отбеляза, че в областта на икономиката водещ приоритет е била енергетиката, като е поставено началото на реализацията на крупните проекти АЕЦ Белене, газопроводите НАБУКО и Южен поток и петролопровода Бургас- Александруполис. Когато след няколко години тези проекти бъдат реализирани, както се предвижда, България ще стане енергиен център на Югоизточна Европа, каза той.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че към края на май сключените договори по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони са на стойност общо близо 3,5 млрд. лв., като изплатените средства са общо 480 млн. лв. В началото на миналата година сключените договори са били на обща стойност 93 млн. лв., а изплатените средства са били общо 44 млн. лв.

Вицепремиерът Даниел Вълчев пък отчете, че за последните четири години от държавната администрация в София и страната са съкратени общо 17 хил. щатни бройки. Фондът за научни изследвания, който преди четири години е бил със средства само от 8 млн. лв., сега разполага със 100 млн. лв., осигурени от държавата.

Във връзка с журналистически въпрос вицепремиерът Калфин посочи, че заради кризата правителството ограничава разходите си и за първите четири месеца на 2009 г. разходите са с 600 млн. лв. по-малко от приходите, при положение че самите приходи са спаднали с 6 на сто на годишна база и с 20% по-малко от плануваното в бюджета за 2009 г.

На утрешното заседание на Министерския съвет ще бъде разгледан въпросът за съкращаването на разходите на правителството, което беше предложено наскоро от министъра на финансите Пламен Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още