IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С близо 11% падат приходите във вътрешната търговия за април

Понижението е на годишна база. Спрямо март има ръст от 5 на сто

11:22 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
С близо 11% падат приходите във вътрешната търговия за април

Приходите от продажби във вътрешната търговия за април 2009 г. по предварителни данни намаляват с 10,7% спрямо същия месец на предходната година, съобщава националната статистика.

В търговията на едро е регистриран спад от 7,5%, резултат от разнопосочните темпове, отчетени в съставните групи. В търговията с нехранителни потребителски стоки е регистрирано минимално увеличение от 0,2%, а в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - незначителен спад от 1,4%.

Двете дейности заедно формират около 35% от обема на приходите и неутрализират до голяма степен намалението в търговията с машини, оборудване и части за тях и в търговията с компютърна и комуникационна техника (съответно 24,8 и 19,4%), тъй като относителният дял на тези дейности е по-малък (около 10%).

В търговията на дребно намалението от 9,3% се дължи на взаимодействието между положителния темп в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (2,9%) и отрицателните темпове в останалите съставни групи. Намалението е незначително в търговията с фармацевтични и медицински стоки – 1,3%, но за търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита достига съответно 15,3 и 17,3%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е 34,8% и се определя основно от търговията с автомобили и мотоциклети, където е отчетен спад от 35,3%. Дейността е структуроопределяща и формира около 94% от обема на приходите.

През април 2009 г. приходите от продажби реално нарастват с 5,2% в сравнение с предходния месец. Увеличение се наблюдава в търговията на едро и в търговията на дребно - съответно 6,7 и 3%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт е отчетен незначителен спад от 1%.

За периода януари - април 2009 г. приходите от продажби намаляват с 9,4% спрямо същия период на 2008 г., в резултат на регистрирания спад и в трите основни търговски дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още