IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 юни

08:02 | 10.06.09 г.
Преглед на печата за 10 юни

Задават се верижни фалити на фирми
в. Новинар

По неофициални данни общата фирмена задлъжнялост към момента е около 160 млрд. лв., съобщи за „Новинар” зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Това са парите, които фирмите в страната дължат помежду си, към доставчици, към банки и за заплати. Средният ръст на задълженията на бизнеса е около 20 процента годишно, като през миналата година спрямо 2007 г. те се повишават с около 40 процента, посочи той.

Заради икономическата криза приходите на бизнеса падат значително, което допълнително увеличава задълженията на фирмите. Бавното решаване на съдебните спорове продължава да бъде сред основните причини за увеличаването на дълговете между фирмите.
Според Колев тенденцията за нарастване на дълговете на бизнеса, включително и между отделните дружества, е твърде обезпокоителна.

Пари за детски градини отиват за отчуждаване на имоти
в. Дневник

Столичната община взима част от парите за нови детски градини, опазване на околната среда и строителство на кръстовища, за да покрие дефицита на средства за отчуждаване на имоти. Предвидените за годината 14 млн. лв. за плащане на обезщетения при отнемането на частни терени свършиха още през април, а това заплашва реализирането на големите проекти. В същото време трябва да се изплатят още 9.5 млн. лв. за вече отчуждени имоти и 5.2 млн. лв. за купуването на земя за завода за отпадъци и депата към него.За да осигури поне част от необходимите пари, администрацията предлага да се вземат 1.5 млн. лв. от предвидените 7.4 млн. лв. за нови детски градини. Общината можела да се лиши от сумата, тъй като правителството отпусна 5 млн. лв. за тази цел. С 4 млн. лв., или с една пета, ще бъде намалена сметката за изграждането на кръстовища на две нива. Най-много пари - 6.5 млн. лв., ще бъдат отклонени от сумата за опазване на околната среда. Сега тя е над 23.4 млн. лв. и от нея се финансират проекти като подобряване на инфраструктурата в Студентския град и ремонт на гробищата.

М. Кунева и Н. Михайлова обраха най-много преференции
в. Сега

Две дами - водачи на жълтата и синята листа, събраха най-много преференции на евровота. Меглена Кунева и Надежда Михайлова взеха 15% от тях, съобщиха от ЦИК. За Кунева са отдали предпочитания 28.5% от гласувалите за НДСВ, а за Михайлова - 16.5%. Водачите на ГЕРБ и "Коалиция за България" Румяна Желева и Ивайло Калфин са получили малко над 10% преференции. Според последните данни 410 хил. от гласувалите над 2.5 милиона граждани са използвали възможността за преподреждане на листата, което е близо 16%.
 

Сребърният фонд е набрал близо 1.6 млрд. лв.
в. Дневник

Близо 1.6 млрд. лв. са средствата в Сребърния фонд към края на май, съобщиха от Министерството на финансите. Само за месеца в него са постъпили 418 млн. лв. Във фонда, който трябва да гарантира стабилността на държавната пенсионна система, се внасят 25 на сто от бюджетния излишък, 90 на сто от приватизационните приходи, както и постъпленията от концесии. Основната част от парите във фонда обаче идва само от излишъка, докато приходите от приватизация и концесии са в пъти по-малко. От цялата натрупана от фонда сума 8.1 млн. лв. са само лихвите, а според отчета на министерството всички средства се държат на депозит в Българска народна банка (БНБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още