IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 60 акта на заведения за хранене в София по време на баловете

Липса на разделно съхранение на храните, изтекъл срок на гордност и др. са сред най-честите нарушения

13:39 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Около 60 акта на заведения за хранене в София по време на баловете

Общо 64 акта за административни нарушения са съставени на софийски заведения за хранене при проверки по време на абитуриентските празници, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

В рамките на специализираната акция от 11 май до 3 юни ветеринарните инспектори са проверили 449 заведения за обществено хранене в София.

Най-честото нарушение, за което са съставени общо 25 акта, е било липсата на разделно съхранение на храни от животински и неживотински произход.

Ветеринарите са съставили и 17 акта за нарушения в процедурите по програмите за самоконтрол (липса на дневници за хигиената на персонала и заведението и др.) и 11 акта заради неспазване на температурния режим на съхранение на продуктите.

Глобата и за трите нарушения е между 100 и 300 лв.

В седем ресторанта инспекторите са намерили храни от животински произход с изтекъл срок на годност, за което са съставени съответните актове, като санкцията е между 500 и 1000 лв. Близо 14 кг месо и месни продукти с изтекъл срок на годност са насочени за унищожаване.

Липса на информация за произход на суровини за заготовки е установена в едно заведение, за което е съставен акт, санкцията по който е на стойност между 500 и 1000 лв.

Заключението на инспекторите е, че като цяло хранителните продукти от животински произход се получават от регламентирани предприятия и складове и са придружавани с изискваните търговски документи.

За ползване на една и съща работна площ за различни дейности като обработка на бяло и червено месо, почистване на зеленчуци и дезинфекция на яйца са съставени 3 акта, по които санкцията е между 100 и 300 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още