Общо 64 акта за административни нарушения са съставени на софийски заведения за хранене при проверки по време на абитуриентските празници, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.
В рамките на специализираната акция от 11 май до 3 юни ветеринарните инспектори са проверили 449 заведения за обществено хранене в София.
Най-честото нарушение, за което са съставени общо 25 акта, е било липсата на разделно съхранение на храни от животински и неживотински произход.
Ветеринарите са съставили и 17 акта за нарушения в процедурите по програмите за самоконтрол (липса на дневници за хигиената на персонала и заведението и др.) и 11 акта заради неспазване на температурния режим на съхранение на продуктите.
Глобата и за трите нарушения е между 100 и 300 лв.
В седем ресторанта инспекторите са намерили храни от животински произход с изтекъл срок на годност, за което са съставени съответните актове, като санкцията е между 500 и 1000 лв. Близо 14 кг месо и месни продукти с изтекъл срок на годност са насочени за унищожаване.
Липса на информация за произход на суровини за заготовки е установена в едно заведение, за което е съставен акт, санкцията по който е на стойност между 500 и 1000 лв.
Заключението на инспекторите е, че като цяло хранителните продукти от животински произход се получават от регламентирани предприятия и складове и са придружавани с изискваните търговски документи.
За ползване на една и съща работна площ за различни дейности като обработка на бяло и червено месо, почистване на зеленчуци и дезинфекция на яйца са съставени 3 акта, по които санкцията е между 100 и 300 лв.