IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримесечното отчитане на тока отпада окончателно от 1 юли

Цената на „зелената“ енергия вече ще се разпределя между всички потребители, а не само между битовите

11:52 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тримесечното отчитане на тока отпада окончателно от 1 юли

Тримесечното отчитане на електромерите на абонатите от София и Северозападна България, въведено от ЧЕЗ, отпада окончателно от 1 юли, заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

Така от средата на годината отново ще трябва да получаваме месечни сметки за потребената електроенергия.

По всяка вероятност още от 1 юли ще има промяна на т.нар. общи условия за работа на електроразпределнителните предприятия (ЕРП) и вече при сгрешена сметка от страна на дружеството то ще плаща глоба.

Шушулов допълни, че още не е решено дали тази глоба ще зависи от големината на грешката.

Досега гражданите със сгрешени сметки, дори и исканите от тях суми да са по-високи в пъти от действително ползвания ток, трябваше първо да си платят, а след това да се оплакват, тъй като ЕРП-то им изключва електрозахранването.

Освен това т.нар. „зелена“ енергия, получена от ВЕИ, която е много по-скъпа от конвенционалната, ще се разпределя върху всички потребители, а не само върху битовите, както беше досега.

Въпреки че ЕРП-тата искаха повишение на цената на тока от 1 юли, което няма да се осъществи, те са с висока печалба, съобщи още Шушулов. За 2008 г. печалбата на ЧЕЗ България е 60 млн. лв., на ЕВН – 40 млн. лв., на ЕОН – 28 млн. лв.

ЧЕЗ, която е с най-голямата печалба, е изпълнила само 70% от инвестиционната си програма за годината, докато другите две дружества са я изпълнили изцяло.

Съвсем скоро ще започне извършването на регулаторен одит на трите ЕРП-та в страната, съобщиха още от ДКЕВР. В тази връзка още този месец ще бъде обявен конкурс за избор на фирма, която да извърши одита. По думите на Шушулов тази фирма трябва да е с международен авторитет в областта си и да е правила подобни одити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още