IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 юни

07:51 | 09.06.09 г.
Преглед на печата за 9 юни

Фирми спасяват бизнеса си с лични кредити
в. Новинар

Все повече фирми се опитват да теглят потребителски и ипотечни заеми, с които да финансират бизнеса си, съобщиха дружества за "Новинар". Причината е, че много трезори им отказвали финансиране и собствениците на компаниите спасяват бизнеса си чрез личен кредит. Възможно е да има такива единични случаи, но в момента не можем да говорим за подобна тенденция, коментира Тихомир Тошев, директор на консултантската компания "Кредит център".

Бюджетът уверено върви към дефицит
в. Дневник

Криза в публичните финанси се очертава за края на годината, а мерките, които финансовият министър Пламен Орешарски огласи миналата седмица (намаляване на заплати на висши държавници и разходи за издръжка в администрацията), са козметични и не са достатъчни. Това коментираха пред "Дневник" експерти от Министерство на финансите (МФ), пожелали анонимност. Очертаващият се дефицит ще е между 2 млрд. лв. и 3 млрд. лв. в края на годината, ако не се предприемат драстични икономии след парламентарните избори, смятат те. Дори и да се направят, рискът държавата все пак да се окаже на червено е голям. Най-ясно липсата на пари вече се вижда в Държавното обществено осигуряване (ДОО), където се оформя дефицит от близо 500 млн. лв.

Над 2 млн. евро са похарчени за одити на европарите
в. Дневник

Близо 2.2 млн. евро за одити за изразходването на европейските средства са изплатени от 2007 г. досега на пет компании, съобщи Министерството на финансите. В същото време България е усвоила 2.6 млрд. евро по всички програми на ЕС от 1998 г. до май 2009 г., отчете неотдавна вицепремиерът Меглена Плугчиева. От тях 595 млн. евро са получени по оперативните програми от 2007 г. до май 2009 г. Проверките за изразходването на европарите са извършени или по препоръка на Европейската комисия, или по решение на правителството. Министерството на финансите има договори с одиторите "Грант Торнтон", "KPMG България", "Ърнст и Янг", "Делойт" и "ПрайсуотърхаусКупърс".

Според експерти в Еврокомисията, които се занимават с България, външните одити са били полезни както за откриване на проблемите в управлението на парите, така и с препоръките за системите за контрол.

360 000 манипулирани гласа дадени на евровота
в. Новинар

Близо 360 000 са гласували несвободно на изборите за Европарламент в неделя. Това съобщи социологът Антоний Гълъбов от Асоциацията „Прозрачност без граници”, които наблюдаваха целия процес на гласуване. Направихме индекс на контролирания вот, поясни Гълъбов. По думите му индексът отчитал не само купуването на гласове, но и "вота в условията на несвобода - когато работата и сигурността на бизнеса ти зависи от това дали ще гласуваш".

Ако приемем, че 0 е максимално зависимият вот, а 10 - максимално свободният, индексът, който отчитаме за цялата страна, е 5,63, малко над сивата зона, обясни социологът. Според направените изследвания 16,5% от всички гласували могат да бъдат определени като зависими. Тези проценти са 360 000 души и са равни на 3 мандата в Европейския парламент.

Армията тихо продаде 47 големи имота
в. Сега

Министерство на отбраната е продало през последните шест месеца 47 огромни имота без никаква прозрачност. Три седмици в. "Сега" чака да му бъде предоставен списък на тези имоти. Най-накрая от МО качиха в архива за продадените през 2008 г. имоти. Там фигурират и 21 обекта, изтъргувани тази година. Списъкът обаче включва само площ и нахождение на имота. Посочен е номер на заповед на областния управител, с която е финализирана сделката.

От МО обясниха, че параметрите на сделката трябва да бъдат обявени от съответния областен управител. Голяма част от областните управители обаче отказаха да им вменяват това задължение, защото конкурсите и купувачите се определят от МО, а те следят само дали е спазена процедурата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още