IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Който иска равни месечни вноски за парно – подава заявление до 1 август

Топлофикация София ще праща заявления заедно със сметките за месеца

14:58 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Който иска равни месечни вноски за парно – подава заявление до 1 август

До края на юни абонатите на „Топлофикация София“ ще получат заедно с месечните си сметки и заявление, което могат да подадат в топлофикационното дружество, ако решат, че искат да имат равни месечни сметки за парно, съобщават от топлофикационното дружество. Крайният срок за подаване на заявления за преминаване към равни месечни вноски е 1 август. При подаване на заявление клиентите трябва да посочат само трите си имена и абонатния си номер.

Между 18 и 19 хиляди абонати на „Топлофикация София“ са преминали на този модел на плащане, който според дружеството е преобладаващ в европейските страни. Данните от анкета, извършвана на интернет страницата на „Топлофикация София“ от началото на май, показват, че около 32% от анкетираните одобряват плащането на равни месечни сметки за парно, посочиха от дружеството. Възможността за плащане на равни месечни вноски съществува вече от четири години и ако в началото от нея се възползваха само няколкостотин души, то тенденцията е към непрекъснато увеличаване на тези абонати, коментираха от столичната топлофикация.

При изявено от клиента желание да плаща равни суми всеки месец, сметката се изчислява като количеството топлинна енергия, консумирано в съответното жилище през предишния отоплителен сезон се раздели на 12 равни части и се умножи по действащата в момента цена на топлинната енергия. Така всеки месец сумата за плащане ще бъде една и съща и клиентът ще може да организира по-добре финансите си, смятат от дружеството. По изчисления на „Топлофикация София“ живеещите в тристаен апартамент, които през зимните месеци плащат сметки от порядъка на 180-200 лв., при равни месечни сметки ще трябва да плащат около 70-80 лв. на месец.

Клиентите с равни месечни вноски имат възможност всеки месец да следят в съобщенията какво количество топлинна енергия е разпределена за тяхното жилище и каква е сметката им. Те, обаче, ще заплащат сумата, която е договорена като равна месечна вноска и тя е записана в месечното съобщение на отделен ред като допълнителна информация, посочиха от „Топлофикация София“.

Плащането на равни вноски започва от септември и продължава до август следващата година, когато се сравняват сумите за 12-те равни месечни вноски и сумите за фактурираното количество топлинна, уточниха от дружеството. Ако има сума за доплащане, тя се добавя към „равната вноска“ за последния месец.

До 5 юли трябва да бъдат изготвени и разпратени до абонатите всички изравнителни сметки за парно, заявиха от топлофикационното дружество. След този срок започва да тече 30-дневния срок за възражения. Недоволните от изравнителните си сметки клиенти трябва да направят рекламация при фирмата за дялово разпределение и ако се налага ще бъде извършено ново отчитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още