IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски иска намаление на бюджетните разходи с половин милиард лева

Разходите на държавата са 34,4% от годишните разчети, а миналата година разходите към този момент са били 33,3% от разчетеното

14:18 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски иска намаление на бюджетните разходи с половин милиард лева

Министърът на финансите предлага ограничения на бюджетните разходи. Общият ефект на мерките е около половин милиард лева до края на годината, каза пред журналисти в МС министър Пламен Орешарски.

В бюджета за тази година бяха заложени разходи в размер на 11,27 млрд. лв.

Министерският съвет (МС) се е запознал днес с изпълнението на държавния бюджет към май 2009 година, както и с информация за състоянието на доставките и транзитирането на природен газ.

През последните месеци редовно обсъждаме бюджета и фискалните цели, каза Орешарски. МФ отчита по-ниски приходи с 6 на сто спрямо миналата година. Разходите на държавата са 34,4 на сто от годишните разчети, а миналата година разходите към този момент са били 33,3 на сто от годишните разчети. През последните месеци е имало сравнително добър контрол върху разходите на държавата, каза Орешарски.

Поради изоставането на приходите министърът на финансите е предложил редуциране на разходите в държавния бюджет. До края на мандата трябва да се подготви фискална позиция, която да се предаде на следващия кабинет. Ще има доста трудности за приключване на годината, каза министърът на финансите. Той посочи, че ще има ограничаване на административно-управленски разходи.

Сред предложените мерки са неувеличение на заплатите, спиране на новите назначения и намаление на персонала, включително на незаетите щатни бройки. Предлага се да се спре и раздаването на финансови бонуси и въвеждане на лимити на административно-управленските разходи - за коли, телефони, командировки в чужбина, както и купуване на автомобили, климатици и друга вносна техника.

По думите на транспортния министър пък предстои намаление на заплатите в Министерски съвет с до 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още