IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Администрацията се преборила с повечето общини за незаконните разрешителни

Повечето общини доброволно са премахнали незаконните режими

12:09 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Администрацията се преборила с повечето общини за незаконните разрешителни

От 95 общини, които преди 9 месеца са използвали незаконно разрешителни и лицензионни режими, 72 вече не го правят, каза преди заседанието на кабинета днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Тези общини са „победени - в добрия смисъл на думата“ и са премахнали тези режими - повечето доброволно, а някои от тях са премахнати от съда, уточни Николай Василев, цитиран от БТА.

По думите на Василев администрацията продължава да се бори с останалите 23 общини. Той ще предложи днес на заседанието на Министерски съвет съставянето на „черен списък“ на общините, които използват незаконно такива режими, като в него са тези 23 общини и още около 20 общини, които имат други два незаконни режима.

Най-голямата община прави много сериозно впечатление в този списък, е отговорил Василев на въпроса дали в този списък е и община София.

Министър Василев ще предложи общините от черния списък да бъдат отрязани от инвестиционните програми на правителството, като е уточнил, че това предложение може би няма да бъде подкрепено от министрите в кабинета. Министерството на държавата администрация и на административната реформа обаче ги е отрязало от неговите програми, включително не им е дало и компютри, добави Василев.

Във Варна и в Пловдив например можеш да си откриеш търговски обект без да питаш общината, а във „феодалната столица“ трябва да питаш общината и това го няма в закона, каза Николай Василев. Той уточни, че целта на черния списък е по-скоро морална, обществена и медийна, защото сега тези общини ще трябва за пореден път да обясняват защо нарушават закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още