IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти никой не вижда смисъл да подава сигнали за корупция

Като най-корумпирана институция българите определят съдебната система

13:52 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Почти никой не вижда смисъл да подава сигнали за корупция

Седемдесет и два процента от българите, участвали в световно проучване за това кои сектори и институции са най-засегнати от корупция, не виждат смисъл от подаването на сигнали за корупция. Това съобщиха от Асоциацията „Прозрачност без граници“ - българският клон на международната организация Transparency International.

Общо 12% от анкетираните съобщават, че се страхуват да дават сигнали поради опасност от репресивни мерки спрямо тях.

Изследването се е състояло в 69 държави по света в периода октомври 2008 г. - февруари 2009 г.

Като най-корумпирана институция българите определят съдебната система, като са я оценили с индекс 4,5. Най-критичната точка на корумпираност се определя с индекс 5, а най-ниската - с 1.

България е единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която определя съдебната си система за най-корумпираната институция. Средно за страните от ЕС като най-засегнати от корупция се определят политическите партии с индекс 3,7, следвани от парламента, публичната администрация и бизнеса.

Според изследването най-много от анкетираните български граждани са платили подкуп на полицията - 19%. Общо 10% са посочили, че са давали подкуп на длъжностни лица от съдебната система, а 7% са платили подкуп на служители на земеделските служби.

От 2007 г. насам се увеличава скептицизмът на българските граждани относно ефективността на антикорупционните политики на правителството. През 2007 г. 30% от анкетираните са посочили, че тази политика е неефективна, а през 2009 г. техният процент се е увеличил на 36 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още