IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общините без депа за отпадъци ще превозват боклука си на по 50-100 км

Предвижда се Стара Загора и Пазарджик и повечето от прилежащите им общини да извозват боклука си до сметището в Шишманци

13:09 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Общините без депа за отпадъци ще превозват боклука си на по 50-100 км

Планът за извозване на отпадъците от общини, за които все още няма изградени регионални депа, предвижда тези общини да извозват боклука си средно на разстояние 50-100 км, става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това се налага в изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците.

Предвижда се Стара Загора и Пазарджик и повечето от прилежащите им общини да извозват боклука си до сметището в Шишманци, което е на около 80 км от Стара Загора и на около 70 км - от Пазарджик.

България е поела ангажимент от 16 юли да организира третиране на битовите отпадъци в съответствие с всички европейски екологични изисквания. Според този ангажимент трябва да се преустанови експлоатацията на 203 общински депа, които не съответстват на евронормите.

Според поетия ангажимент България трябва да изгради система от 55 регионални депа, които да поемат отпадъците от всички населени места в страната. Към момента са готови и се експлоатират общо 27 регионални депа, между които в Сандански, Враца, Шумен, Хасково, Петрич, Русе, Созопол, Монтана, Силистра, Разград, Пловдив - Цалапица, Варна – Аксаково, Добрич – с. Богдан, и др. На тези депа могат да се депонират битовите отпадъци от 4,13 млн. жители (около 55 % от населението на страната).

В процес на строителство са регионалните депа в Ловеч, Смолян, Златица, Елхово, Пловдив (Шишманци), Кърджали и др. Те ще обхванат още 773 хил. жители. До юли 2009 г. в България ще действат регионални депа, които осигуряват депониране на образуваните битови отпадъци от над 65% от населението на страната.

Оставащите за доизграждане 23 регионални депа – в Габрово, Костинброд, Ботевград, Ямбол, Перник, Бургас, Добрич, Провадия, Кочериново, Пазарджик, Велико Търново, Варна, Стара Загора, а също и проектът на Столична община, са в напреднал етап за започване на строителство.

За финансиране на тези 23 системи МОСВ одобри схема за директно предоставяне на средства от Оперативна програма „Околна среда”. С тези средства ще бъде финансирано изграждането не на целите системи, а на една или две клетки и на системите за предварително третиране – сепариране и компостиране.

Очакванията са те да бъдат готови до седем-осем месеца. След като влязат в експлоатация, третирането на отпадъците в страната ще бъде осигурено за следващите седем-осем години, през които ще се прецени в кои системи още колко клетки за депониране да бъдат изграждани, защото се очаква и разгръщане на системата от заводи за преработка на отпадъци. Със средствата от еврофондовете общините се подпомагат в периода, в който разходите са най-големи – за проектиране и ново изграждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още