IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 юни

07:51 | 03.06.09 г.
Преглед на печата за 3 юни

Рецесията нарежда България сред най-нестабилните в ЕС
в. Дневник

България е една от най-рисковите страни в ЕС по отношение на вътрешна стабилност и сигурност в условията на глобалната рецесия. Това сочи публикуваният тези дни "Глобален индекс на мира" (Global Peace Index), според който сме на 56-о място сред общо 144 държави, подредени по степен на политическо и икономическо спокойствие. Начело на единствената по рода си класация, изготвена от мозъчния тръст "Вижън оф хюменити", свързан със сп. "Икономист", стои Нова Зеландия, а на последно място отново е Ирак.

Макар изследването да нарежда "малките, устойчиви и демократични европейски държави" сред най-стабилните в света, само две от страните в челната петорка на класацията са еврочленки - това са Дания (2-ро място) и Австрия (5). България пък се нарежда на предпоследно място сред държавите от ЕС, изпреварвайки единствено Гърция, чийто рейтинг силно пострада покрай серията от скандали, опетнили управляващата партия "Нова демокрация", и младежките протести, които избухнаха в края на миналата година. За сметка на това общата стабилност на Румъния е оценена високо - страната се намира на 31-во място, между Франция и Полша.

Градският транспорт на София пак е в криза
в. Сега

Пред абсурден казус и финансова криза е изправен столичният градски транспорт, се разбра на заседание на общинската бюджетна комисия. София т.г. гласува рекордната сума от 100 млн. лв. за преференциални карти, но в транспорта очакват студентите, пенсионерите и учениците да заявят реално карти за 86 млн. лв. Останалите 14 млн. лв. не могат да бъдат усвоени директно, защото се явяват непозволена помощ за търговско дружество.

"Трябва да се намери юридически механизъм за усвояване на тези 14 млн. лв., защото системата вече е на ръба", коментира шефът на Центъра по градска мобилност Николай Костов.

Европа ни скастри за БТК
в. Стандарт

Европа пак ни скастри заради БТК. Няма ефективна конкуренция на пазара на фиксирани телефони и издиганите бариери пред навлизане на пазара могат да са твърде високи. Това се казва в писмо на Европейската комисия до родната Комисия за регулиране на съобщенията, предаде БТА. В него се изтъква, че Брюксел по принцип не е против плановете на КРС да регулира цените на дребно в областта на фиксираната телефония. Еврокомисията призовава също КРС да наблюдава внимателно развитието на българския пазар за фиксирана телефония. Писмото се изпраща, след като в Брюксел е получена информация от КРС във връзка с първия анализ на състоянието на пазарите за частни и за бизнес клиенти на фиксираната телефония в България. Анализът е показал липса на тенденция към постигане на ефективна конкурентност на тези пазари, както и че БТК има значителна пазарна мощ. Затова КРС стига до извода, че се налага да продължи регулирането, което се приема от ЕК.

Общинската "БКС център" се продава за трети път
в. Дневник

Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) обяви за трети път, че продава дружеството "БКС център", показва справка в Държавен вестник. Компанията, която участва в строежа на столичното метро, ще се продава чрез търг. Само преди месец заради липсата на подадени оферти се провали втората процедура за приватизацията на "БКС център". Тогава дружеството имаше начална тръжна цена 5.2 млн. лв., която сега е намалена до 5 млн. лв. За първи път опит за продажба на компанията беше направен през далечната вече 1994 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още