IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проучват инвеститорския интерес за тунел през Стара планина

До 15 юли държавата ще чака заявления от фирми, които биха искали да поемат проекта

17:32 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проучват инвеститорския интерес за тунел през Стара планина

Правителството разглежда възможността да бъде построен обсъжданият от много отдавна тунел през Стара планина (под връх Шипка) и възнамерява да възложи изграждането и експлоатацията на тунела и прилежащата пътна инфраструктура на концесия. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Националната агенция „Пътна инфраструктура“. 

Публикувана е покана за заявяване на инвеститорски интерес. Крайният срок за подаване на заявленията е 15 юли 2009 г., а информационна среща се планира за началото на септември.

Заявленията няма да бъдат оценявани и не ангажират нито заявителите, нито агенцията с евентуалното бъдещо участие в концесионна процедура, посочва пресцентърът.

Целта е да се създаде база данни за фирмите, които биха искали да бъдат информирани за развитието на проекта за тунела, включително и за изграждането на обходен път на Габрово във връзка с евентуално бъдещо участие в процедура за възлагане на концесия за строителство и експлоатация на обекта.

В края на миналата година министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обясни, че за проекта няма източник на финансиране и още тогава бе предложено да се стартира процедура за заявяване на инвеститорски интерес. 

Целта на тунела с дължина от около 3,2 км е да облекчи движението от централните части на Северна и Южна България през прохода „Шипка”. Засега няма яснота каква ще е приблизителната стойност на проекта. 

По план широчината на тунела, който ще е с две ленти, трябва да е 10 м, а височината му 4,8 м. Преди повече от година се смяташе, че през 2009 би могло да започне изграждането на подходите, а през 2010 да се обяви концесия. Предвид развитието на нещата до момента, явно тези срокове ще се удължат. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още