IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК със загуба от 38 млн. лв. за 4-те месеца, дължи 140 млн. лв.

Ако загубите на НЕК нараснат, тя няма да може да се издължава своевременно на производителите на ток

16:17 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК със загуба от 38 млн. лв. за 4-те месеца, дължи 140 млн. лв.

Загубите на Националната електрическа компания (НЕК) за първите 4 месеца на годината са 38 млн. лв., съобщиха от ръководството на компанията по време на проведеното днес открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за обсъждане на цените на електроенергията от 1 юли. 

Освен това НЕК дължи на производители на ток в страната 140 млн. лв.

От НЕК посочиха, че загубите се дължат на твърде ниските цени, които ДКЕВР е определила за продажба на електроенергия от компанията на регулирания пазар (на едро на ЕРП-та). Ако въпросната цена бъде вдигната само с няколко процента от 1 юли, каквото е проекто решението на ДКЕВР, то загубите на НЕК ще нараснат и тя няма да може да се издължава своевременно на производителите на ток, твърдят от компанията.

От НЕК припомниха, че печалбата им за миналата година е само 40 млн. лв. при оборот от 3 млрд. лв., докато печалбата на ЕРП-та в страната спрямо приходите им е много по-висока. Печалбата за 2008 г. се дължи на износа на ток в чужбина, а тъй като вече вътрешните и международните цени се изравниха, НЕК няма да може да компенсира с износ на ток загубите си на вътрешния пазар, заявиха от компанията.

Както НЕК, така и ЕРП-та поискаха високите разходи за задължителното изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), която е 5-8 пъти по-скъпа от традиционната, да бъдат разпределени върху всички потребители, т.е. да се включват не само в цените за бита, но и в тези на свободния пазар, откъдето си купуват ток големите фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още