IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топлофикации искат ДКЕВР да им заложи по-високи разходи за газ

Според проекто решение на ДКЕВР от 1 юли цените на топлоенергията в страната при различните дружества ще паднат от 5 до 20%

15:53 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Топлофикации искат ДКЕВР да им заложи по-високи разходи за газ

Големите топлофикационни дружества в страната изразиха становище, че в разходите, въз основа на които се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цените на топлоенергията, би трябвало да бъдат заложени по-високи от прогнозните цени на газа, дадени от Булгаргаз в началото на май.

Тогава газовата компания посочи в предварителното си предложение (официалното ще бъде подадено до 10 юни в ДКЕВР), цените на природния газ за третото тримесечие на годината да бъдат с близо 30% по-ниски от настоящите. Преди дни изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов каза за Investor.bg, че тези цени ще бъдат с над 30% по-ниски от сегашните.

Мотивите на топлофикациите от София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас днес бяха, че е възможно за последното тримесечие на годината цените на газа да се вдигнат, а новите цени на топлоенергията, които влизат в сила от 1 юли, важат за 1 година. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов напомни по време на днешното открито заседание за предварително обсъждане на цените на топлоенергията от 1 юли, че при по-голямо изменение на цената на газа (в едната или другата посока), цените на топлоенергията може да се променят и за по-кратък срок, а и е незаконно да се залагат при определяне на цените на топлоенергията по-високи от действителните цени на синьото гориво.

От ръководството на „Топлофикация София” изказаха мнение, че едва ли ще могат да изпълнят заложения от ДКЕВР показател за подобряване за 1 година на ефективността на работата им с 1%.

Шушулов коментира, че едва след приватизацията на столичната топлофикация (която от основно общинска стана държавна) дружеството ще подобри финансовите си показатели и ще може да инвестира и в когенерация.

Според предварителното проекто решение на ДКЕВР, от 1 юли цените на топлоенергията в страната при различните дружества ще паднат с между 5 и 20% в зависимост от разходите им, като спадът е основно заради по-ниските цени на природния газ.

Почти без промяна остават цените на топлоенергията (топла вода и парно) за Габрово и Перник. Между 3% и 5% ще бъде намалението на цената на топлоенергията в Казанлък, Велико Търново и Сливен. Около 20% ще е намалението на топлоенергията в София, Плевен, Шумен, Разград. В София обаче, тъй като в началото на годината цената на парното не се вдигна до пределната определена от ДКЕВР, както беше при всички други топлофикации в страната, сега на практика почти няма да има понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още