fallback

Брокери: Ръст или консолидация на цените на борсата до края на лятото

Очакванията са ликвидността на БФБ-София да остане слаба

09:36 | 02.06.09 г.

Повишения на индексите на БФБ-София до края на лятото – това са очакванията на трима от запитаните от Investor.bg брокери относно развитието на борсовата търговия в близко бъдеще.

Други двама залагат на консолидация и търговия в рейндж, показва анкетата. Очакванията за летните месеци като цяло са за слаба ликвидност.

- Какви са очакванията ви за ликвидността през летния сезон и по-рано ли ще започне лятната летаргия?

Тамара Бечева, анализатор в ИП Елана Трейдинг: Капиталовият ни пазар от доста време е изпаднал в летаргия и едва ли лятото е основната причина. Инвеститорите са в позиция на изчакване и е малко вероятно да станем свидетели на някакви съществени движения. На международните пазари също не се случва нищо съществено, което да предизвика някаква реакция у нас. Разбира се, лятото може да промени нещата.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал: Очаквам оборотите през следващите месеци да са слаби, от порядъка на 1-2 млн лева дневно. Причината е, че за момента не са много желаещите да купуват и да продават акции.

Петър Атанасов, инвестиционен консултант в ИП БКК: Очаквам ликвидността да остане слаба. Все още лично аз не виждам достатъчно категорични индикатори в икономиката на страната, които да провокират значително пренасочване на ресурси към българска фондова борса. Важни ще са резултатите от изборите.

Борислав Симеонов, брокер в ИП Делтасток: Имайки предвид обемите през последните няколко седмици, едва ли можем да очакваме голяма активност на БФБ през летните месеци.

Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД: Добра ликвидност, но при малките обеми. При големите бройки е въпрос на цена. Летаргията тази година ще е функция на комбинацията между различни новини – и външни, и местни, с акцент около изборите в страната.

Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД: Както се очакваше, ликвидността е и ще бъде водещ фактор през цялата година. Дори при ясно обръщане на тренда може да се окаже трудно да се купуват пакети в спреда. Към момента не е толкова важно дали ще има сезонни проявления на ликвидността, тъй като тя и в момента е ниска. Подобряване към момента трудно може да се очаква, тъй като появата на свежи и интензивни пари зависи от много променливи величини.

- Нагоре, надолу или на текущите нива ще са основните борсови индекси до края на лятото през септември тази година?

Тамара Бечева: Твърде вероятно е основните индекси да останат без съществени изменения до края на лятото. Краткосрочният риск е в низходяща посока след 40% ръст на борсата през пролетта.

Владислав Панев: Смятам, че ще са нагоре, като някои от чуждестранните борси могат да отбележат значително повишения от текущите си нива.

Петър Атанасов: Мисля, че евентуални движения в индексите за този период от време ще бъдат доста плавни, а посоката ще зависи от финансовите резултати, които компаниите показват, изборите също ще имат ефект, но не смятам, че е дошло вече времето за безусловен оптимизъм.

Борислав Симеонов: Мисля, че летните месеци ще бъдат период на консолидация на пазара и едва ли ще видим сериозни изменения на индексите в едната или другата посока до края на летния сезон. Предстоящите парламентарни избори, резултатите на компаниите за шестмесечието и новините от международните пазари ще бъдат определящите фактори за търговията на БФБ през този период според мен.

Иво Толев: Нагоре, но със силна волатилност, липса на особен интерес и търсене на по-сигурни индикации.

Петко Вълков: Има редица предпоставки индексите да се повишат значително от текущите нива. Прекомерният оптимизъм обаче не е уместен. Съществуват и условия за поява на силна волатилност в широки граници.

- До средата на юни е срокът за плащане на привилегированите акции на Химимпорт АД, очаквате ли натиск върху борсовите цени от инвеститори записали акции от увеличението, разчитащи да си осигурят средства чрез продажби на част от портфейла си?

Тамара Бечева: Възможно е да се усети известен натиск върху пазара, породен не толкова от необходимостта от сериозни суми, колкото от ниската ликвидност. Широките спредове, в които се търгуват позициите създават предпоставка за резки движения. Набираният капитал е значителен при текущата пазарна ситуация.

Владислав Панев: Вероятно ще има известен натиск, но не мисля, че голям брой от активните инвеститори са участвали с големи суми в емисията. От аукциона се видя, че общо класираните оферти бяха 55, от които няколко големи, за които можем да предполагаме, че са свързани с основния собственик на дружеството.

Петър Атанасов: Това не е изключено, но ако аз лично смятах да го правя, вече щях да съм го направил, възползвайки се и от реализиралото се преди това покачване на борсата, което се поуспокои в последните седмици.

Борислав Симеонов: Размерът на емисията е голям, а ликвидността на пазара ниска, което предполага увеличаване на предлагането при ликвидните компании в оставащите сесии до изтичане на срока за заплащане на привилегированите акции, но не очаквам това да доведе до силно отстъпление на индексите.

Иво Толев: Не. Обемът на емисията и плиткият пазар не позволяват продажби в последния момент. Повечето от желаещите да участват в увеличението вече са подсигурили необходимия ресурс или ще направят това по-отрано. Други фактори ще влияят върху цените.

Петко Вълков: Не очаквам натиск върху пазара.

Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
fallback