IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат спешен план за борба с бедността

В становището си ИСС отчита, че поради световната криза в периода до 2010 г. икономическият растеж на България няма да позволи промяна на позицията на страната като най-бедната членка на ЕС

13:37 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искат спешен план за борба с бедността

Икономическият и социален съвет (ИСС) предлага да се разработи Спешен пакет за бедността, насочен към намаляване на бедността и социалното изключване и подкрепящ социалната справедливост чрез инвестиране в хората в съответствие с предложенията на ЕС за Възстановителен пакет на общността. Това съобщи пресцентърът на съвета.

Организацията предлага спешно да започне работа по стратегия за намаляване на бедността и социалното изключване.

Тези предложения са сред основните препоръки, които ИСС отправя към държавната власт за реализиране на бъдещи политики „антибедност“. Пакетът препоръки се съдържа в приетото становище на ИСС по Националния доклад на България по стратегиите за социална закрила и социално включване (2008-2010 г.), приет от Министерския съвет на 25 септември 2008 г.

Становището е разработено по инициатива на съвета и е било прието на пленарна сесия на 29 май.

ИСС подчертава, че главното направление при разработването на пакета за бедността и намаляването на социалното изключване би следвало да бъде използването на европейските фондове. Това може да стане чрез осигуряване на по-широк достъп до тях за хората, живеещи в бедност и социално изключване, които ще понесат и социалната цена на икономическата криза, се посочва в становището.

От съвета отбелязват, че националният доклад по стратегиите за социална закрила и социално включване е подготвен преди да се прояви ясно кризата през есента на 2008 г. и настъпилите под нейното влияние промени в икономическата среда, което поставя под въпрос валидността на доклада още в неговите изходни предпоставки.

В становището си ИСС отчита, че поради световната криза в периода до 2010 г. икономическият растеж на България няма да позволи промяна на позицията на страната като най-бедната членка на ЕС, а безработицата ще нараства и предизвиква съответното увеличаване на броя на бедните, както и на риска от изпадане в бедност.

В тази връзка ИСС предлага политиките на пазара на труда, насочени към представители на неравнопоставените групи, да се разширят и разнообразят. ИСС поставя въпроса и за необходимостта от създаване на ефективна система за поддържане на адекватни минимални нива на доходите. Подкрепата на реалната икономика трябва да се насочва към ключови отрасли и сфери като например отраслите за добив, пренос и търговия с енергия, селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още