IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Матеев: Моментът не е подходящ да се финансират инвестиционни проекти

Според ПИБ адекватната оценка на банковите резултати е в контекста на средата, а не спрямо съпоставимия период на 2008 г.

13:10 | 01.06.09 г.
Матьо Матеев. Снимка: ПИБ
Матьо Матеев. Снимка: ПИБ

Моментът не е от най-подходящите да се кредитират инвестиционни проекти, защото рисковата компонента, произтичаща от несигурността, оказва влияние, най-вече заради несигурността около състоянието на контрагенти или средата. Това каза на брифинг днес Матьо Матеев, председател на Управителния съвет (УС) и изпълнителен директор на ТБ Първа инвестиционна банка (ПИБ) АД.

По думите му моментът изисква фокусиране върху задоволяването на фирмените нужди от оборотно финансиране. „Това е нормално в среда на забавени плащания и омагьосан кръг на междуфирмени задължения, забавени плащания от държавата по ДДС и някои други“.

Матеев определи кризата като „продукт на едно самовнушение“, но в същото време според него тя е продукт и на един цикъл, в който след кризата следва подем. „Цикълът се преодолява, за това обаче трябва ресурс, затова ние сме се фокусирали върху осигуряването на нормалното функциониране на субектите, за да могат те след това да навлязат в подема“, смята Матеев.

„Резултатите трябва да се гледат в контекста на средата, а не спрямо съответния период на 2008 г.“, каза от своя страна Радослав Миленков, изпълнителен директор на ТБ ПИБ АД. „В края на първото тримесечие ние почти успяхме да запазим балансовото си число от 4,2 млрд. лв. Имаме ръст в двата основни компонента в основните компоненти на банков баланс, кредитите и депозитите. Това е демонстрация за нашата амбиция да кредитираме икономиката и да подкрепяме добрите проекти“.

Кредитният портфейл има 71% дял в активите на банката, „което според нас е адекватно на средата“, допълни той. Ръководството на финансовата институция е дефинирало, че размерът на този портфейл трябва да бъде до 75% от активите на банката. Стратегията е да се поддържа висок дял на ликвидните активи. „Ние традиционно изпреварваме банковата система в дела на ликвидните активи, което говори за добър и адекватен консерватизъм. Според Наредба 13 ликвидността ни е над 22%, докато на банковата система е била 20,7%“, уточни Миленков.

„В момента международните пазари са практически затворени за организиране на финансиране и от година и половина сме насочени към местния пазар. Повече от 70% от нашите депозити са от ритейл депозити“, допълни той.

Миленков заяви още, че ПИБ успява да финансира кредитния си портфейл почти изцяло с привлечени депозити.

По думите му спадът в печалбата на банката за първото тримесечие на годишна база е 16%, което е по-малко от средния спад за банковата система от 24,4%.

Според Миленков 38% от банковите приходи за първото тримесечие на 2009 г. са генерирани от нелихвени доходи, което е важен индикатор за дейността на банката. Тези приходи се дължат на силния картов бизнес на банката, както и на издаването на банкови гаранции, акредитиви и преводи. Тази дейност дава възможност на банката да има 38% дял на печалбата, независима от тенденциите на лихвените пазари.

Investor.bg припомня, че в началото на миналата седмица Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service обяви, че преразглежда рейтингите за финансова стабилност на Банка ДСК и ПИБ и евентуално може да ги намали. Двете финансови институции коментираха, че ще поставянето под наблюдение не означава задължително понижение на рейтингите.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още