IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Каолин АД

През седмицата книжата на дружеството поскъпнаха с най-голям темп от състава на SOFIX

11:19 | 30.05.09 г.
Акция на седмицата – Каолин АД

През последните пет търговски сесии акциите на Каолин АД регистрираха най-голям ръст в състава на блу-чип индекса SOFIX, нараствайки с 5,5 на сто до 3,62 лева. За последните три месеца акциите на Каолин поскъпнаха с 62 на сто.

Днес компанията за добив на минерални суровини обяви финансовите си резултати за първо тримесечие на консолидирана база.

Нетните приходи от продажби регистрираха понижение от малко над 7 на сто на годишна база до 24 млн. лв., а нетната печалба отчете спад от 90% до 178 хил. лв.

Въпреки спада на продажбите рентабилността на продажбите (EBITDA margin) обаче не се изменя и се запазва на малко над 17%.

Причините за свиването на финансовия резултат са значително увеличените разходи за амортизации, които се повишават с повече от 50% спрямо първото тримесечие на миналата година, както и повишената себестойност на продукцията през първото тримесечие поради силно намаления обем на реализация и тежестта на постоянните разходи.

Консолидираното съотношение цена/печалба (р/е) е 11, цена/счетоводна стойност (р/в) е 0,8, а цена/продажби (р/s) възлиза на 0,64.

В началото на март дъщерното дружество на Каолин АД - Соларпро АД, произведе първите панели от производствената линия на завода за слънчеви фотоволтаични панели на компанията.

Каолин АД предвижда разпределяне на дивидент за акционерите в размер на 3 750 000 лева, или 0,15 лева на акция. Решението ще бъде гласувано на свиканото за 19 юни Общо събрание на акционерите (ОСА) на акционерите. 

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още