IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каолин със 7% спад на консолидираните продажби

Консолидираната печалба намалява с 90%

09:59 | 30.05.09 г.
Каолин със 7% спад на консолидираните продажби

Каолин АД отчита 7% спад на консолидираните продажби на годишна база до 24,1 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., показа отчетът на дружеството, предаден на БФБ-София. Консолидираната печалба намалява с 90% до 178 хил. лв. за първото тримесечие на 2009 г.

Въпреки реализираната печалба собственият капитал намалява със 129 хил. лв. поради намаление в целевите резерви към 31 март 2009 г. спрямо края на 2008 г.

Разходите за възнаграждения и осигуровки намаляват с 9,5% на годишна база до 3,5 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г.

На консолидирана база дружеството отчита по-голям спад в продажбите, отколкото на неконсолидирана база (неконсолидираните приходи от продажби намаляват само с 3% спрямо първото тримесечие на 2008 г.). Една от основните причини е по-слабият резултат на дъщерното дружество в Украйна, която бе една от най-остро засегнатите от кризата страна, се казва в междинния доклад за дейността.

През настоящото тримесечие очакванията на мениджмънта са за сериозно подобрение на реализацията на продукцията на украинското дружество. В началото на следващото тримесечие се очаква да стартира продажбата на новите марки пясъци в Украйна в резултат на приключване на мащабна инвестиция в дъщерното дружество “ПКСП” Украйна.

Оборотът на дъщерните компании в Сърбия се запазва на миналогодишните нива.

Причините за свиването на финансовия резултат са значително увеличеният разход за амортизации – с повече от 50% спрямо първото тримесечие на миналата година, както и повишената себестойност на продукцията през първото тримесечие поради силно намаления обем на реализация и тежестта на постоянните разходи.

През изминалото тримесечие първата производствена линия за фотоволтаични панели на Соларпро АД бе въведена в тестова експлоатация, а към днешна дата вече е в режим на редовно производство.

За последните 12 месеца акциите на дружеството са поевтинели с 67,46% до 3,615 лв. за акция и 90,4 млн. лв. пазарна капитализация. За последните 3 месеца обаче ръстът в цената е с 61,46%.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още