IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поне 500 хил. подписа необходими за обявяване на национален референдум

Референдумът ще се счита за легитимен, ако в него са участвали не по-малко от участвалите на последните избори за Народно събрание

17:48 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поне 500 хил. подписа необходими за обявяване на национален референдум

Народното събрание ще приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 хиляди български граждани с избирателни права.

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене отложените текстове от законопроекта за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум ще може да бъде направено от инициативен комитет, събрал не по-малко от 200 хиляди подписа на граждани с избирателни права.

Депутатите приеха, че националният референдум се счита за легитимен, ако в него са участвали не по-малко от участвалите на последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума граждани с избирателни права.

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, ще се внася за обсъждане в парламента.

Национален референдум няма да може да се произвежда по въпроси, свързани с повдигането на обвинения срещу президента или вицепрезидента за държавна измяна и нарушение на Конституцията, по въпроси от компетентността на Народното събрание, за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, за държавния бюджет, въпроси за правилата на вътрешната организация и дейността на парламента, както и по въпроси, свързани с насрочване на президентски избори, избор и освобождаване на министър-председателя и на Министерски съвет, на членове на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него и на членове на Конституционния съд.

Общинският съвет ще приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права на съответната община, район или кметство, реши още парламентът.

Местен референдум ще се счита за легитимен, ако в него са участвали не по малко от участвалите в последните местни избори в съответната община, а за прието предложението, подложено на референдум, ако повече от половината са гласували "за".

Чрез местен референдум няма да могат да се решават въпроси на общинския бюджет, размерът на местните данъци и такси и правилата на вътрешната организация и дейност на общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още