IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще предостави 3,8 млрд. евро на България за строеж на Белене

Условията по заема все още се договарят, руската страна настоява за създаване на смесено дружество преди отпускането на парите

16:47 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще предостави 3,8 млрд. евро на България за строеж на Белене

Русия се е съгласила да предостави заем от 3,8 млрд. евро на България за построяването на АЕЦ Белене, е заявил днес руският премиер Владимир Путин, предава reporter.gr. Условията по заема обаче още били в процес на договаряне и затова не са представени публично. При посещението си в Москва в края на април българският премиер Сергей Станишев се обърна към руското правителство да бъде разгледан въпросът за предоставяне на държавен кредит за реализацията на проекта АЕЦ Белене.

Путин призова създаването на смесената компания, която ще се занимава с реализирането на проекта АЕЦ Белене, да стане преди отпускането на средствата. Според подписания договор след избора на стратегически инвеститор Националната електрическа компания (НЕК) притежава 51 на сто от бъдещата компания, а немският стратегически инвеститор RWE – 49 на сто, като немската компания има право при определени условия да раздели своя дял с друга енергийна компания.

Към момента RWE е в процес на преговори за подписване на договор с руската компания за търговия с електрическа енергия Inter RAO UES, както и с две шведски и една финландска компания.

Причината за това е, че RWE търси начин да подели разходите за строеж заради острите критики на акционерите относно плановете за действия в България. Те се опасяват, че заради глобалната криза има голяма неяснота относно изпълнението на проекта, както и от това, че централата се строи в зона, изложена на сеизмологичен риск.

НЕК е подписала договор за строеж на АЕЦ Белене с руската компания Атомстройекспорт, спечелила търга за изпълнител на проекта. Възможно е старта на строителството да се забави и първият реактор да бъде въведен в експлоатация през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още