IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха договора за концесия на пристанище Сомовит

Срокът на концесията е 22 години, концесионерът трябва да инвестира за това време не по-малко от 6,4 млн. лв.

11:43 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха договора за концесия на пристанище Сомовит

Договорът за предоставянето на концесия на пристанищен терминал Сомовит беше подписан днес от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и управителя на фирма „Октопод – С” ООД, Варна – Светлозар Дичевски, съобщиха от министерството.

„Октопод – С” е определен за концесионер след открита процедура за предоставяне на концесия на пристанищния терминал с решение на Министерски съвет от 6 април 2009 г.

Пристанищният терминал Сомовит е част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе. Срокът на концесията е 22 години.

Според концесионния договор спечелилият участник се задължава да направи инвестиции през срока на концесията в размер не по малък от 6,445 млн. лв.

Те ще бъдат реализирани за увеличаване на капацитета на пристанището и въвеждане на нова пристанищна услуга – обработка на пътници; разширяване на складовите площи, рехабилитация и подобряване на пристанищната инфраструктура; повишаване на качеството на претоварната дейност чрез закупуване на нова пристанищна механизация и тилова претоварна техника и внедряване на нови технологии за обработка на товарите; подобряване на условията на труд, на системите за опазване на околната среда, охраната и безопасност на пристанищния терминал.

Дружеството „Октопод – С” е регистрирано през 2001 г. със седалище и адрес на управление в гр. Варна.
Капиталът на дружеството е 11 млн. лв., а съдружници в него са „Слънчев дар” АД, Варна с 63,6% и „Октопод инвест холдинг” ЕАД, Варна с 36,4%.

Предметът на дейност на дружеството е покупка на стоки с цел продажба, комисиони, спедиционни сделки, търговско представителство и посредничество, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, складови сделки.

Размерът на средногодишния товарооборот и пътникопоток за първите десет години от срока на концесията, който трябва да постигне концесионерът, е в размер не по-малък от 220 хил. т товари и 8 000 пътници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още