IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът леко се оттласква от дъното

Въпреки това настроенията на мениджърите остават песимистични

11:22 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът леко се оттласква от дъното

След сериозния спад на бизнес климата от октомври 2008 г. и достигането на най-ниското равнище (9,7%) през февруари 2009 през последните три месеца (включително май) показателят като че ли се отдръпва от най-ниската си точка, колебаейки се около 12,5 – 12,6% според данни на националната статистика.

В промишлеността бизнес климатът се променя незначително спрямо предходния месец - с плюс 0,4 пункта. По мнение на мениджърите настоящото бизнес състояние на предприятията от отрасъла се е подобрило, същевременно обаче очакванията за следващите шест месеца са по-неблагоприятни спрямо април.

Продължава свиването на производствената активност и на поръчките за местния пазар и за износ, като очакванията за дейността през следващите три месеца са колебаещи се - по-добри или по-лоши, но не така песимистични, както през декември 2008 г., когато балансът на мненията отбелязва най-ниската си стойност.

Относно продажните цени в промишлеността няма инфлационни очаквания за следващите три месеца.

В строителството настроенията остават без промяна. Въпреки че съставният показател „бизнес климат” се покачва с 2,4 пункта спрямо април, достигайки 11,2% поради леко повишения оптимизъм в очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, равнището му е на средната стойност за последните пет месеца.

Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а осигуреността на производството с поръчки - като недостатъчна. В една четвърт от отрасъла се очаква намаление на работната ръка, докато само 5,4% от предприемачите възнамеряват да увеличат персонала.

Отчитат се намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията и по-благоприятни очаквания за следващите три месеца относно строителната активност.

По отношение на продажните цени в строителството продължава да има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.

В търговията на дребно показателят отново пада през май (с 5,2 пункта) след двумесечно задържане около 19,5%. Понижението се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и на намаления оптимизъм в очакванията за следващите шест месеца. По тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се свива, като и прогнозите им за следващите три месеца са той да продължава да пада. По-неблагоприятни в сравнение с април са и очакванията за поръчките към доставчиците.

По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През май в сектора на услугите се регистрира слабо понижение на стойността на съставния показател на бизнес климата (с 0,6 пункта), което се дължи на по-умерените в сравнение с април очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. За последните три месеца се отчита намаление на търсенето в сектора, но прогнозите за следващите три са то да се повиши. Според мненията на предприемачите в отрасъла има съкращаване на заетите през последните три месеца, като преобладаващите предвиждания за следващите три месеца са за запазване на настоящия персонал, но в 16,2% от отрасъла все пак се очаква намаление.

Относно продажните цени два пъти повече са мениджърите, които предвиждат намаление на цените (22,8%), от тези които считат, че те ще се увеличат (11,2%) през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още