IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 май

07:55 | 28.05.09 г.
Преглед на печата за 28 май

Половин България не се интересува от политика
в. Сега

Никакъв интерес към политиката не проявяват над половината от избирателите у нас, сочи проучване на института "Отворено общество. Част от тях - 21 на сто, са го изгубили в последно време. Особено сериозно е положението с младите българи между 18 и 30 г., които въобще не се впечатляват от случващото се във властта. Към тази категория се числят 60% от хората. При възрастните тенденцията е обратна - отсъствието на интерес сред гласоподавателите над 60 г. е 47 на сто.

Твърдите избиратели най-много се вълнуват от политика - най-голям е делът им сред СДС към момента на обявяване на "Синята коалиция". В ДПС традиционно електоратът не се интересува от политика, но заявява, че ще гласува, показва изследването. Профилът на симпатизантите на "Атака" е още по-интересен. Там аполитичните са сравнително малко, но в сравнение с поддръжниците на други партии тук е висок относителният дял на онези, които доскоро са проявявали, но вече са загубили интереса си към партии и партиен живот.

Овчаров: Нямаме нужда от споразумение с МВФ
в. Новинар

Нямаме нужда от ново споразумение с МВФ, защото към това прибягват само неплатежоспособните държави, а България не е в такова положение. Това заяви Румен Овчаров - председател на комисията по бюджет и финанси към Народното събрание на дискусия, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и фондация "Фридрих Еберт". Страната ни, дори в условия на криза, отговаря на всички условия за влизане в еврозоната, продължи Овчаров. Инфлацията за тази година ще бъде в нормални рамки, прогнозира той. По думите на Овчаров, ако се намали ДДС, бюджетът ще загуби около 900 млн. лв., което в сегашната ситуация на криза е абсурдно за България.

60 млн. загуби чака НЕК
в. Стандарт

Поне 60 млн. лв. ще е загубата на НEK за тази година, обяви изпълнителният директор Мардик Папазян на ежегодния Български атомен форум. Причината не е само евентуалното намаляване на цената на тока за бита с до 3% от 1 юли, както прогнозира председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов, а неадекватната политика на регулатора за ценообразуването, отсече Папазян. Само за първите четири месеца НЕК е отчела загуби от 20 млн. лв. НЕК е принудена да изкупува изключително скъпата електроенергия, произвеждана от когенерациите на топлофикационните дружества.

Deal Watch: "Девин" е пред смяна на собственика си
в. Дневник

Поне три компании са отправили оферта за придобиване на компанията за бутилирани минерални води "Девин". Това се казва в информация на сайта Deal Watch, специализиран в изследването на сделките по сливания и поглъщания на развиващите се пазари. В информацията, която се позовава на анонимни източници, се казва, че поне трима финансови инвеститори са отправили предложение за изкупуване на дела на мажоритарния собственик на българското предприятие в лицето на австрийския фонд за дялови инвестиции "Соравия груп" (държи около 75% от капитала чрез "Девин Бетайлигунгс"). Отново според същия източник сделката е "на пожар" и трябва да бъде приключена до два месеца, тъй като фондът спешно се нуждае от свежи средства.

Австрийски консорциум влезе в "Горна Арда"
в. Дневник

Австрийските компании ЕВН и "Алпине" подписаха меморандум с приемника на турския холдинг "Джейлан" за придобиване на 30% в каскадата "Горна Арда", съобщи изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян по време на годишната конференция на Българския атомен форум ("Булатом") в курорта "Ривиера" край Варна. В създаденото преди осем години дружество за строителството на каскадата НЕК е мажоритарен акционер.

Договорът е подписан преди една седмица. Цената на сделката остава търговска тайна. Условие за прехвърлянето на акциите е "Джейлан" да спре за четири месеца делото срещу електрическата компания в Международния арбитражен съд в Париж за 75 млн. евро, за които настоява.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още