IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът ни на ток пада с до 40% тази година

Все още не са ясни условията, по които Русия би отпуснала заем на България за построяването на АЕЦ „Белене“

15:45 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът ни на ток пада с до 40% тази година

През тази година износът на ток на България може да намалее с 30-40 на сто в сравнение с 2008 г., каза днес във Варна изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян, цитиран от БТА. Той взе участие в международната ядрена конференция БУЛАТОМ, посветена на националната, регионална и световна енергийна сигурност.

Папазян коментира, че все още трудно могат да се правят прогнози какъв точно ще бъде спадът на износа. Той обаче бе категоричен, че намаление ще има, което ще се отрази и на приходите на дружеството, които според него може да се свият наполовина.

НЕК ще ограничи инвестиционните и ремонтните разходи, посочи Папазян. Според него предварително планираните инвестиционни разходи на компанията за тази година са 290 млн. лв., а за ремонтни и разширение на мрежата са заложени 55 млн. лв. Най-вероятно средствата ще намалеят със 70-80 млн. лв.

Все още не са ясни условията, по които Русия би отпуснала заем на България за построяването на АЕЦ „Белене“, коментира изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. По думите й в момента основната задача е да бъде структурирано финансирането на проекта. Прогнозата на Тошева беше, че параметрите на заема, който ще тегли страната за атомната централа, ще бъдат уточнени до края на годината.

Графикът предвижда АЕЦ „Белене“ да бъде готов през 2014 г., припомни Тошева. По думите й до тогава няма да има проблеми с енергийния баланс на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още