IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на БФБ, предизвикан от оптимизма по световните борси*

Ликвидността остава ниска, най-активна в това отношение е позицията на Химимпорт

10:38 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на БФБ, предизвикан от оптимизма по световните борси*

Днешната борсова сесия на БФБ се развива изцяло под диктовката на случващото се на външните пазари. Вчера американските индекси отбелязаха значителен ръст, който се пренесе и върху настроенията в азиатската сесия и пазарите в Европа.

Всички четири борсови индекса у нас се повишават в рамките на първия час на търговия, но това се случва на фона на доста ниска активност и малък оборот. Лидер по повишение е BGTR30, който напредва с 2,12 на сто до 283,28 пункта.

Индексът на сините чипове SOFIX се повишава с 2,08 на сто до 379,31 пункта, докато широкият измерител BG40 напредва с 1,31 на сто до 105,36 пункта. Имотният бенчмарк BGREIT пък добавя 0,45 на сто.

В първия час на търговия изтъргуваният оборот с акции на пода на борсата е едва 177 хил. лв. Сключени са общо 258 сделки с книжата на 46 дружества. Към момента точно 70 на сто от активните позиции се търгуват с повишение, а други 22% отбелязват спад.

Като най-ликвидна днес се откроява позицията на Химимпорт, като от капитала на дружеството са прехвърлени общо 22 604 акции. Последната сделка е сключена при 2,29 лв. за брой, което носи на позицията ръст от 1,56 на сто.

Най-голямо повишение бележат книжата на Индустриален капитал холдинг, Метизи и Българско речно плаване, които поскъпват с по над 19 на сто, но при ограничен интерес и нисък прехвърлен обем. На обратния полюс е Евроинс, чиито акции поевтиняват с 9,4 на сто, и Етропал, като книжата на дружеството губят 7,5 на сто от стойността си.

Сред позициите с оборот над 5 хил. лв. като лидери по повишение се нареждат Индустриален Холдинг България (9,9 на сто), ОЦК и Зърнени храни България (по 3,6 на сто), както и Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка (съответно 3,5 и 2,9 на сто).

*Актуално към 10:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 27.05.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още