IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 май

08:01 | 27.05.09 г.
Преглед на печата за 27 май

Погнаха собственици на скъпи имоти и коли
в. Новинар

Около 70 бизнесмени в София са укривали доходи с неясен произход, показват резултатите от съвместна проверка на прокуратурата, МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите (НАП). Експерти са установили, че разликите между обявените пред закона приходи и имотите на проверените достигат в някои случаи до 6 млн. лв. Проверката е била на лица, които имат скъпи имоти, автомобили и яхти за над 500 000 лв.
От прокуратурата съобщиха, че при акцията са установени различия между придобитото имущество по данъчна оценка и декларираните доходи в размер между 1 млн. лв. и 6 млн. лв. разлика. Зам.-градският прокурор Роман Василев обясни, че тепърва трябва да се види досъдебно производство.

Петър Димитров издаде как ще се продава "Булгартабак"
в. Сега

Въпреки упоритото криене на метода, по който АП възнамерява да продава "Булгартабак холдинг", от вчера е ясно как ще става това - чрез явно наддаване. Новината издаде в аванс министърът на икономиката Петър Димитров. Попитан за перспективите пред продажбата на тютюневия холдинг, той заяви, че за него в никакъв случай държавата няма да получи "жълти стотинки", защото за приватизацията му се предвижда открита процедура с наддаване.

"Вчера се просълзих от финансовото състояние на "Булгартабак" и от перспективите му. Оказа се, че това е една изключително успешна компания в условията на ЕС и няма смисъл да я продаваме", каза преди това министърът, но все пак уточни, че това не означава отказ от сделката. Очаква се началната цена на търга да бъде обявена до края на седмицата от АП.

Eнергиен шамар за бизнеса предизборно
в. Дневник

От 1 юли, броени дни преди парламентарните избори, токът за бита ще поевтинее, а за индустрията ще поскъпне. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Домакинствата ще плащат с до 2% по-малки сметки в зависимост от електроразпределителното дружество доставчик, а цената на електроенергията за бизнеса ще се увеличи с 3%.

Първоначално частните ЕРП-та искаха 10% увеличение на цените от юли, държавната Национална електрическа компания (НЕК) - 19%, а енергийният регулатор допускаше 5 на сто, включително за домакинствата. Промяната в позицията на ДКЕВР е заради икономическата криза, намаленото потребление на енергия и ниската инфлация, каза Шушулов.

Амнистията ще огрее и дела за еврофондовете
в. Дневник

Амнистията може да "затвори" дела за измами със средства от ЕС, по които са обвиняеми висши държавни служители. Това опасение, изразено от прокурори, е достигнало до експерти от Европейската комисия, съобщиха източници на "Дневник" в Брюксел.

От прокуратурата потвърдиха, че има няколко разследвания за злоупотреби с еврофондовете, които ще бъдат прекратени заради амнистията. От държавното обвинение обаче отказаха да съобщят за какви случаи става дума, а посочиха само, че са на ранен етап и не са огласявани. Засега по разследванията течели експертизи и едва след приключването им делата щели да бъдат прекратени.

Влагат $170 млн. в завод за отпадъци
в. Стандарт

Американска компания поиска да купи 117 декара земи край търговищкото село Дралфа, които са общинска собственост. Там инвеститорите имат намерение да вдигнат завод за производство на алтернативна енергия от битови отпадъци, в който ще вложат близо 170 млн. долара. Фирмата инвеститор "Дойч интернешънъл" е собственост на Божидар Дойчинов, който от 30 години живее и работи в САЩ. Според специалистите енергията ще се добива от изгаряне на отпадъците и няма опасност от замърсяване на околната среда, тъй като процесът се извършва по най-съвременни технологии. Изгорелите газове преминават през няколко филтъра, като първият образува пара, която може да се използва и за отопление. Суровината, получена от изгарянето на боклука, е екосгурия, която се ползва при пътното строителство.

Очакват се масови фалити на мебелни фирми
в. Новинар

Масови фалити сред по-малките мебелни фирми се очакват до края на тази година, прогнозираха от браншовата асоциация на производителите за "Новинар". Според преработвателите в момента по-голямата част от малките производители на обзавеждане за дома са в сивия сектор и заради липсата на поръчки ще фалират. Експерти от бранша обясниха, че става дума за фирми, които произвеждат мебели в гаражи и мазета.

От асоциацията коментираха още, че ще има намаление на цените на обзавеждането с около 30 процента до края на тази година. Причината е икономическата криза и намаленото търсене. Освен това дървесината, която се купува от дърводобивните предприятия, е вече с около 20 процента по-евтина.

Иван Искров с втори мандат в БНБ
в. Стандарт

Управителят на БНБ Иван Искров ще бъде преизбран за втори мандат. Такова предложение са внесли в деловодството на парламента представители на трите управляващи партии. Очаква се то да влезе в дневния ред за работа на парламента през тази пленарна седмица и да бъде гласувано в четвъртък. 6-годишният мандат на Искров изтича на 9 октомври. Според Закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет се провежда не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата на действащия. Управляващите смятат, че сроковете са препоръчителни, а не задължителни.

Над 130 млн. лв. ще струва новата съдебна палата във Варна
в. Дневник

"Надяваме се през 2013 година варненци да влязат в новата Съдебна палата". Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева след като по-рано днес направи първа копка на бъдещия храм на Темида в морската столица. В ритуала участваха кметът на Варна Кирил Йорданов, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски и председателят на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева, съобщи "Дарик нюз".

Стойността на проекта е 130 млн лева, осигурени от държавния бюджет, посочи правосъдният министър. "Не си спомням за последните години да е имало такова мащабно публично строителство. Може би второто такова ще бъде Софийският районен съд и прокуратура и новият правителствен център, чийто проект бе одобрен неотдавна", добави Тачева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още