IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши на Уника Интернационал да придобие ЗК Уника

През последната година компанията печели дял в животозастраховането, но губи в общото застраховане

16:06 | 26.05.09 г.
КЗК разреши на Уника Интернационал да придобие ЗК Уника

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк самостоятелен контрол от страна на Уника Интернационал Бетайлигунгс-Фервалтунгс ГмбХ върху Застрахователна компания Уника АД и контролираните от нея дружества.

Досега ЗК Уника се е контролирала съвместно от Уника Интернационал и Витоша Холдинг, поради което ефектът от сделката ще се прояви единствено като засилване на оперативната роля на Уника по отношение на професионалното ръководство на придобиваното дружество.

ЗК Уника оперира на пазарите на общо (имуществено) застраховане и животозастраховане с дялове съответно от 6,26% и 13,57% за 2008 г. Дружеството контролира ЗК Уника Живот АД и Витоша Авто ООД. През 2007 г. делът на компанията в общото застраховане е бил 6,92% и оттогава намалява. В животозастраховането обаче компанията печели пазарен дял, след като за 2007 г. той е бил 12,19%.

Анализът на КЗК показва, че сделката няма да доведе до промяна в структурата на засегнатите от сделката пазари.

Комисията разрешава концентрацията, като счита, че тя няма да създаде предпоставки за настъпване на неблагоприятни последици за участниците на съответните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още