IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличението на Химимпорт - първият сериозен тест за пазара

Лятна летаргия на БФБ-София. Кои фактори ще оказват влияние на пазара занапред?

15:10 | 26.05.09 г.
Увеличението на Химимпорт - първият сериозен тест за пазара

Днес оборотът с акции, търгувани на БФБ-София, бе 580 хил. лв., а с 40-те най-ликвидни дружества се сключиха сделки за едва 339 хил. лв. Това е най-ниският оборот с ликвидни дружества за последните два месеца, след като на 20 март 2009 г. той е бил за 228 хил. лв.

Движенията на индексите също бяха вяли и типично летни, като SOFIX загуби 0,71% до 371,59 пункта, BGREIT добави 2,13% до 40,32 пункта, BGTR30 се понижи с 0,94%, а BG40 добави 0,07%.

„През изминалите две седмици влиянието на новините от външните пазари беше притъпено от приповдигнатото настроение на инвеститорите покрай търговията с правата за увеличението на капитала на Химимпорт с привилигировани акции. Размерът на търсения ресурс от това увеличение е около 200 млн. лева. Като се отчете участието на главния акционер и свързаните с него лица, то реално от пазара ще се търсят само около 35 млн. лв. Ако приемем сумата за значителна, то успешното й набиране ще бъде някакъв знак за завръщане на доверието сред инвеститорите, защото това е първата сериозна заявка за набиране на ресурс от публиката след масовите такива от 2007 г. насам“, заяви за Investor.bg Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД.

По отношение на индексите Толев коментира: „Не допускам да видим нови дъна при тях през лятото, но по-застрашаващо в момента са ниските обеми и липсата на интерес. Ситуацията е нормална и инвеститорите ще продължат да опипват внимателно почвата на БФБ. Неизвестността и липсата на ясна посока ще са водещи. Много е вероятно въпросното увеличение на Химимпорт да даде по-ясен ориентир за участниците на БФБ през летния сезон, но въпреки неговата евентуална успешност, инвеститорите да останат в изчакване и търсене на по-сигурни индикации за тренда“.

Лидери по оборот днес бяха ТБ ЦКБ АД със 74 хил. лв., Параходство БРП с 57 хил. лв. и Албена АД с 55 хил. лв.

Лидери по ръст сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. бяха ФНИ България АДСИЦ със 7,5% ръст до 0,81 лв./акция, Балкан АД Ловеч с 6,9% ръст до 4,5 лв. за акция и Химимпорт АД с 0,5% ръст до 2,25 лв. за акция.

Топ губещите днес бяха Параходство БРП с 15,6% до 1,65 лв. за акция, Фаворит холд с 9,1% до 3,5 лв. за акция и Стара планина холд с 4,8% до 1,6 лв. за акция.

Бъдещата търговия според експертите, освен от новините при отделни компании и чуждестранното влияние, ще зависи и от политическите процеси в страната ни.

„На местно ниво с изразено влияние е възможно да бъде решението на ЕК за отблокиране на средствата по различните европейски програми. Според мен обаче Брюксел очаква да види не само реални резултати при контрола на усвояването, ами и резултатите от изборите в страната. Тоест местният вот и най-вече резултата от него може да се окаже донякъде катализатор за желания тренд. Доколкото нашият пазар е вече по-зрял, не допускам еуфорични движения покрай изборите. Същевременно обаче не изключвам желанията за такива“, каза още Иво Толев.

Дисбалансът в стопанския сектор, празната здравна каса, заложените капани за следващото правителство, бюджетът, скъпият ресурс – всичко това са местни фактори, които се очаква да усещаме като допълнително слънце това лято и които донякъде ще влияят и на капиталовия пазар. 

Цитираните коментари са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още