IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 май

07:58 | 26.05.09 г.
Преглед на печата за 26 май

Брюксел попари надеждите за САПАРД
в. Дневник

Плащанията по САПАРД остават блокирани, тъй като българските власти все още не са изпълнили условието на Европейската комисия за независим одит на плана за действие по земеделската програма. Това стана ясно в понеделник след срещата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и агроминистъра Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Бьол.

Орешарски: Разсрочете кредитите си
в. Новинар

Гледайте Германия, както и Франция и Италия. Когато тенденцията на кризата там се обърне, ще се обърне и у нас. Това заяви вчера пред bTV финансовият министър Пламен Орешарски. Да не чакаме чудеса, кризата няма да мине за няколко месеца, прогнозира той. По думите на Орешарски кризата е изпитание и възможност - да се преструктурира бизнесът и да се актуализират плановете, което важи и за домакинствата.

Финансист №1 препоръча на хората, които имат кредити, при възможност по-бързо да ги погасят. Ако нямат тази възможност - да ги разсрочат. Управлението на финансите на държавата вече е на ръчно управление, не съветвам никого да посяга на валутния борд, защото негативите от освобождаването на курса могат да бъдат огромни, подчерта Орешарски.

По морето вече дават и 15% комисиона за имотна сделка
в. Сега

Кризата на имотния пазар доведе до абсурдното положение комисионите да скочат до 15%, оплакаха се продавачи на имоти. Заради замрялото търсене на имоти убедителните посредници, които успяват да доведат купувач, вече могат да вземат значителен дял от цената, при положение че доскоро получаваха при подписване на сделка между 2 и 3%.

Сега продавачите са склонни да плащат прескъпо, за да се стигне до договор. Често високата комисиона за брокера, докарал купувач, се поделя между агенцията и фирмата инвеститор.

"Има ръст на комисионите, отпускани от страна на строителите, но смятам, че явлението е временно", каза за "Сега" Страхил Иванов от "Явлена". Той смята, че би било редно инвеститорите да свалят цените на имотите, а не да увеличават сумата, която плащат на посредника, но такива били реалностите на пазара.

Партиите агитират без контрол в интернет
в. Сега

Предизборната кампания в интернет няма да се контролира по никакъв начин. Това призна говорителят на ЦИК Александър Александров след заседание на комисията. "Законът за изборите не регулира случващото се в интернет", обясни той. В комисията вече са получени няколко жалби, свързани с неправомерна предизборна агитация в Мрежата. Александров обаче напомни, че единственото, което ЦИК контролира, са телевизиите и радиата с национален обхват. Вестниците пък са под наблюдението на съответните районни комисии.

IT компаниите оптимизират разходи и съкращават персонал в условията на криза
в. Дневник

Заради спада на продажбите в условията на икономическа криза, компаниите от сектора за информационни технологии намаляват своите оперативни разходи за маркетинг и реклама. Това каза в интервю за агенция "Фокус" доскорошният председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Боян Бойчев, управител на BMG.

IT компаниите оптимизират и останалите разходи – намаляват се сроковете за плащане на кредити и се затягат условията, при които един клиент може да ползва отворено плащане, посочи още Бойчев.

Следващата стъпка, която предприемат компаниите в сектора, е да съкращават персонал. От началото на годината са съкратени служителите, които са постъпили на работа сравнително скоро и са били привлечени поради прогнозите, че обемът на бизнес компаниите ще расте, обясни Боян Бойчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още