IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мутафчиев: Кремиковци трябва да работи, други проекти там са абсурдни

Според транспортния министър постигането на готвената „светла екологична перспектива“ в района на завода няма големи шансове

14:00 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мутафчиев: Кремиковци трябва да работи, други проекти там са абсурдни

„Кремиковци“ е важен фактор най-вече за товарите на БДЖ и се надяваме, че все пак там ще се намери решение за запазване на доменното производство, което ще даде възможност на железопътния транспорт да превозва необходимите материали, коментира транспортният министър Петър Мутафчиев в отговор на журналистически въпрос.

Голяма част от пристанищата, като това във Варна и Лом например, които бяха ангажирани с това производство, също изпитват огромни финансови затруднения.

„Следим внимателно процеса и поддържаме ежеседмични контакти с министър Петър Димитров. В наш интерес и в интерес на България е „Кремиковци“ да продължи да работи“, каза Петър Мутафчиев, цитиран от БТА.

Всички останали неща, за които си говорим, че ще направим там - големи и модерни квартали, са абсурдни, смята Мутафчиев.

„Знаете какво е замърсяването в района на „Кремиковци“ - на почвата, високото съдържание на олово, да не говорим, че изобщо трудно би се стигнало до подобна „светла екологична перспектива“ на този район“, каза още транспортният министър.

БДЖ в тежко състояние

Петър Мутафчиев информира, че товарите по БДЖ са намалели с около 40%. Той изрази надежда, че през юни - юли те ще се увеличат.

По думите му се прави всичко възможно да се запази работният състав на БДЖ, за което се търси и съдействието на МТСП чрез неговите програми. Предвижда се преквалификация на служителите, които ще бъдат съкратени и след това евентуалното им връщане в системата.

„Ще гледаме този сериозен проблем да бъде с минимални социални последствия“, каза Петър Мутафчиев.

Летище Пловдив

Проектът за модернизация на летище „Пловдив“ ще бъде изпълнен по план - до края на юни тази година, увери още транспортният министър. Летището в Пловдив е много добро като проект и върви с много бързи темпове, добави той.

Модернизацията на аеропорта започна в края на февруари, като изпълнител на проекта за близо 14 млн. лв. е пловдивската фирма „Коев“ ЕООД.

Подписани инфраструктурни проекти

Тази сутрин Мутафчиев присъства на подписването на два договора за инфраструктурни проекти – с чешката фирма „ОХЛ ЖС” АД и консорциум „Евро Гео Рейл”.

Фирма „ОХЛ ЖС” АД е избраният изпълнител на проекта „Електрификация и реконструкция на жп линия Свиленград – турска граница” за проектиране, строителство и електрификация на жп участъка. Договорът беше подписан от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Антон Гинев и от генералния директор и председател на Управителния съвет на „ОХЛ ЖС” АД Михал Щефл. Проектът е предвиден за финансиране от Кохезионния фонд чрез ОП „Транспорт” по Приоритетна ос 1 – Развитие на железопътната инфраструктура по Трансевропейските и основните транспортни оси. Стойността на договора е 69 999 666 лв. (без ДДС).

Консорциум „Евро Гео Рейл” е класираният на първо място на провелата се тръжна процедура за избор на изпълнител за проектиране и внедряване на Географска информационна система за нуждите на НК ЖИ. Проектът ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” по Приоритетна ос „Техническа помощ”. Стойността на договора е 7 760 000 лв. (без ДДС). От страна на „Евро Гео Рейл” договорът беше подписан от управителя на консорциума и изпълнителен директор на „Контракс” ЕАД Йордан Йорданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още