IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-дълъг гратисен период на кредита искат фирмите

По този начин бизнесът се презастрахова срещу евентуални финансови затруднения в следващите месеци

12:20 | 25.05.09 г.
По-дълъг гратисен период на кредита искат фирмите

По-дълъг гратисен период на кредита искат фирмите, които започнаха да гледат на гратисния период като превантивна мярка срещу кризата и по този начин се презастраховат за евентуални финансови затруднения в следващите месеци, коментират от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс. Основното предимство на гратисния период са по-малките погасителни вноски, които фирмата плаща през определен първоначален срок.

Гратисният период е подходящ при ипотечни кредити с цел инвестиция, тъй като за да се реализира вложението, например в ново помещение или оборудване, е необходимо време. Докато инвестицията започне да генерира печалба, е добре за фирмата да плаща по-ниски погасителни вноски.

По време на гратисния период фирмата изплаща само лихвата по ипотечния кредит, без да прави вноски по главницата. Недостатък за фирмата при този вариант е по-голямата крайна сума, която се връща.

В момента на пазара на бизнес ипотечни кредити най-разпространен е гратисен период от 12 месеца.

За пример от компанията посочват бизнес ипотечен кредит в размер на 100 хил. лв. за срок от 10 години - при лихва от 11,7%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1417 лв. При ползване на гратисен период от 12 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се „спестяват“ 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.

Кредитекс е част от групата на регистрираното в Холандия TBI Financial Services B.V.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още