IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БТК с глоба от 155 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията

Сигнал от Глобул е довел до санкцията на телефонния оператор, причината е промоционален тарифен план

12:18 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
БТК с глоба от 155 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 155 375 лв. на Българска телекомуникационна компания АД (БТК), съобщават от регулаторния орган.

Санкцията се дължи на „нарушение на добросъвестната търговска практика“, свързано с програмата „У дома“ на БТК. Програмата включва 1000 минути за провеждане на селищни и междуселищни разговори, 250 минути за международни разговори и за връзка към мобилната мрежа на БТК, срещу месечен абонамент от 24 лв.

Разследването на КЗК е установило, че БТК е заявила изменение на цените на фиксираната гласова телефонна услуга за абонаментния план „У дома 250” с включени до 250 безплатни минути и към мобилната си мрежа. В отговор Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) определя заявените цени като несъответстващи на закона и дава задължителни указания за изключване на разговорите към мобилната мрежа от абонаментния план.

В отговор на КРС, БТК предлага изменение на ценовите условия и изключва безплатните минути към мобилната си мрежа от абонаментния план, но месец по-късно ги рекламира в масирана рекламна кампания, стартирала на 1 ноември 2008 г.

Комисията определя, че поведението на БТК не отговаря на добросъвестната търговска практика. Дружеството е провело рекламна кампания на продукт, за който е знаело от задължителните указания на регулатора, че не отговаря на законовите изисквания и по този начин реално е подвело потребителите и това е причината за наложеното наказание.

Разследването е стартирало по молба на Космо България Мобайл ЕАД (Глобул), допълват от КЗК.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още