IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Я. Куюмджиев: Черният сценарий е да стигнем дъното през третото тримесечие

Ако до средата на лятото вече сме стигнали дъното, няма да има особени последствия за икономиката, смята заместник икономическият министър

08:10 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Я. Куюмджиев: Черният сценарий е да стигнем дъното през третото тримесечие

Макар и да е по-вероятно България да достигне дъното на икономическата криза през второто тримесечие, има и друг сценарий, а именно – дъното да бъде достигнато през третото тримесечие, каза пред Investor.bg замeстник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

По думите му България досега е засегната от кризата „в много по-мек вариант”, отколкото другите страни от Източна Европа.

И „ако до средата на лятото вече сме стигнали дъното, то през третото тримесечие на годината, макар и едва забележимо първоначално, ще започнем да се оттласкваме нагоре”, без особени отрицателни последствия за икономиката. Ако се стигне до по-лошия вариант, то икономиката ни ще буксува по-дълго време и съответно оживлението ще се забави.

Куюмджиев отбеляза, че размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие и евентуалният спад на годишна база зависят от тенденциите в развитието на няколко основни показателя, които са противоречиви.

Първият, положителен, вариант ще се реализира, ако преобладават позитивните икономически сигнали, основните от които са: ръст на промишленото производство и за април на месечна база (за трети пореден месец); ръст на потреблението, макар и минимален; увеличението на безработицата е незначително; запазване интереса на чуждестранните инвеститори (през март по предварителни данни чуждите инвестиции са в размер на 311 млн. евро, а за първите два месеца на годината са общо 700 млн. евро).

Вторият вариант за развитието на икономиката е свързан с действието на няколко неблагоприятни фактора, т.е.: неизпълнение на 100% на приходната част на бюджета; намаляване плащанията от страна на фирмите на ДДС и акцизи; увеличение на безработицата; негативно влияние на външната среда, ако при другите европейски страни продължи спадът на икономиката.

Що се отнася до евентуално външно финансиране на страната, Куюмджиев беше категоричен, че „при фискален резерв от 23 млрд. лева това определено не е необходимо”. Зам.-министърът добави, че не е съгласен с твърденията на някои икономисти, че евентуално стенд-бай споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) би увеличило надеждността на страната ни пред чуждестранните инвеститори, защото последните три години са били рекордни по обем на чужди инвестиции, за разлика от предишните, когато сме имали кредитни споразумения с МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още