IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите рециклирани спални вагони на БДЖ тръгват към морето от 1 юни

Спалните вагони ще бъдат включени в съставите на нощните влакове от София за Бургас, Варна и Добрич и обратно, както и в състава на нощните влакове между Пловдив и Варна

12:55 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новите рециклирани спални вагони на БДЖ тръгват към морето от 1 юни

Новите рециклирани спални вагони и вагони тип „бистро” на БДЖ ще бъдат пуснати в редовна експлоатация от 1 юни 2009 г., това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на представянето им днес на Централна гара – Пловдив.

Спалните вагони ще бъдат включени в съставите на нощните влакове от София за Бургас, Варна и Добрич и обратно, както и в състава на нощните влакове между Пловдив и Варна, уточняват от транспортното министерство.

След осъществяване на необходимата координация между „Български държавни железници” ЕАД и съседните железопътни администрации, рециклираните спални вагони ще бъдат включени и в съставите на международни влакове.

Вагоните тип „бистро” ще бъдат включени също в съставите на ускорените бързи влакове „Златни пясъци” (София-Варна-София) и ускорените бързи влакове „Слънчев бряг” (София-Бургас-София).

До момента са доставени 12 спални вагона и три вагона тип „бистро”. През следващите месеци предстои доставката и пускането в експлоатация на още 18 рециклирани спални вагона и два вагона тип „бистро”.

Спалните вагони и вагоните тип „бистро” са доставени от Германия в изпълнение на програмата на БДЖ за обновяване на подвижния състав.

С новите вагони БДЖ ще разчита да увеличи доверието в безопасността на железопътния транспорт. По-рано днес от националната статистика обявиха, че пътническите железопътни превози в страната са се увеличили през април спрямо март, но бележат спад на годишна база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още