IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Присъдиха първоначален кредитен рейтинг на „ТЕЦ Марица Изток 2”

Перспективата е стабилна

15:07 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Присъдиха първоначален кредитен рейтинг на „ТЕЦ Марица Изток 2”

„Национална агенция за кредитен рейтинг” АД (НАКР), асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, присъди първоначален местен кредитен рейтинг на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgAa3, а краткосрочният - bgP-1. Перспективата е стабилна, съобщиха от НАКР.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено предприятие да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

Рейтингът на „ТЕЦ Марица Изток 2” е подкрепен от сравнително ниския бизнес риск, основаващ се на предвидимост на приходите и договор за продажба на енергия по регулирани цени с основния доставчик на електроенергия в страната.

Централата произвежда електрическа енергия при сравнително ниска себестойност, а осъществяваният през последните години проект за цялостна модернизация ще даде възможност да запази позицията си на основен производител през следващите 20 години, се казва в съобщението.

Ограничение на рейтинга поставя финансовият профил на „ТЕЦ Марица Изток 2”. Дружеството е поело заеми с цел финансиране на мащабната си инвестиционна програма. Изплащането на тези заеми и продължаващите инвестиции оказват натиск върху паричните потоци, въпреки че нивата на покритие остават на задоволително ниво. Централата поддържа сравнително добра рентабилност, което подкрепя финансовия профил.

Кредитният анализ на дружеството включва и оценка на допълнителна подкрепа по методологията за дружества, свързани с държавата. „ТЕЦ Марица Изток 2” е със 100% държавно участие и е включено в структурата на „Български енергиен холдинг”. Подкрепата от държавата се основава и на обезпечаване на основния заем на дружеството с държавна гаранция. Оценката на НАКР е за висока зависимост и висока вероятност за подкрепа от страна на държавата. В резултат кредитният рейтинг на дружеството bgAa3 е с две стъпки по-висок от базисната оценка за централата.

Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект агенцията не вижда причини за промяна на кредитния рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още