IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергетици искат седми блок на АЕЦ Козлодуй, бил на половин цена

Идеята съществува от около 15 години, но днес са изчезнали двата основни навремето проблеми пред нея

12:50 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергетици искат седми блок на АЕЦ Козлодуй, бил на половин цена

Възможността за строителството на седми блок на площадката на АЕЦ Козлодуй е съвсем реална, при това средствата за осъществяването на проекта ще бъдат около половината отколкото, ако се построи реактор на напълно нова площадка. Това заяви от името на енергетиците от АЕЦ Козлодуй Рашо Първанов, началник експлоатация в централата.

Той обясни, че идеята всъщност съществува от около 15 години, но тогава не е разработена подробно, а и са съществували два основни проблема – за водоснабдяването на реактора и за свързването му с електропреносната система на страната. Понастоящем обаче и двата проблема са изчезнали, тъй като вече няма проблеми с водоснабдяването заради затварянето на първите четири блока на централата. Освен това са построени и далекопроводи, свързващи я както с вътрешността на страната, така и с чужбина.

Като предимство при строителството енергетикът изтъкна факта, че е изградена околната съпътстваща инфраструктура в района на АЕЦ Козлодуй, което струва десетки милиони лева. Освен това площадката на централата е лицензирана като такава, който процес принципно е сложен и изисква години. Изградена е и съответната скъпоструваща компютърна и комуникационна мрежа на централата.

Рашо Първанов допълни, че в случай че отново бъдат пуснати в експлоатация спрените трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, с електричеството, което те биха произвеждали и продавали, строителството на нов блок на централата ще излезе почти без пари.

От централата уточниха, че при евентуалното строителство на нов блок на площадката на АЕЦ Козлодуй трябва първо да се направи нов анализ на строителството на блока според сегашните изисквания, да се направи предпроектно проучване, с което отново да се докаже, че площадката е подходяща за строителството на още един блок. Също така трябва да се реши като цяло и въпросът със съхраняването на отработеното ядрено гориво.

Беше отбелязано още, че е добре да бъдат привлечени към строителството на новия блок големи чуждестранни инвеститори и като завършващ етап да бъда направен Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

За да започне проектът за реализация на строителството на нов блок на централата първо трябва да бъде взето решение на Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още