IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Харчим повече от Великобритания за ред и сигурност

Това не пречи доверието в съдебната ни система да е най-ниско сред страните в ЕС

12:14 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Харчим повече от Великобритания за ред и сигурност

България отделя най-много разходи за обществен ред и сигурност сред редица държави в Европа. Това сочи изследване за разходите за правосъдие и ефективност, като са взети данни за периода 1998-2008 г., представени по време на дискусия на тема „Оценка за изпълнението на стратегията за съдебна реформа“.

Според изследването страната ни отделя близо 3% от брутния вътрешен продукт за разходи за обществен ред и сигурност. След нас се нареждат Великобритания, Естония и Чехия, а най-малко пари в това перо отделя Дания - 1,5% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетът на съдебната система от 57,6 млн. лева през 1998 г. е нараснал на 413,24 млн. лева през 2008 г.

За МВР парите от 256,682 млн. лева са нараснали за десет години до близо 998 млн. лева.

Въпреки многото средства, които според изследването страната ни отделя за вътрешен ред и сигурност, доверието в съдебната система сред страните в Европейския съюз за България е най-ниско - 76% от запитаните не са склонни да се доверят на българската съдебна система, а само 13% дават положителен отгвор.

На върха с най-високо доверие в съдебната система е Дания - там 83% от запитаните са склонни да се доверят на съдебната система.

Най-ниско отново е доверието на полицията в България, като 65% от запитаните не са склонни да се доверят на органите на реда. Едва 25 на сто биха се доверили на полицията. Във Финландия доверието на полицията е най-високо и то достига 91% от запитаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още