IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружество на Адванс Екуити получи безвъзмездно 400 хил. евро

Средствата са по проекта за изграждане на фотоволтаична електроцентрала в с. Пауново

10:16 | 16.05.09 г.
Дружество на Адванс Екуити получи безвъзмездно 400 хил. евро

Безвъзмездно финансиране в размер на 400 хил. евро получи дружество от групата на „Адванс Екуити Холдинг” АД за проекта си по изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Грантът е част от Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (КЛЕЕВЕИ), администрирана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в рамките на която през 2008 г. бе отпуснат заем от 2 млн. евро за построяването на електроцентралата.

„ИнтерСол” АД – дъщерно дружество на „Енерджи Инвест” ЕАД, което е еднолична собственост на „Адванс Екуити Холдинг”, изгради фотоволтаична електроцентрала с мощност 1 MWp край с. Пауново, на територията на общ. Ихтиман. Инвестицията в проекта е близо 4 млн. евро, като около 65% от нея бяха осигурени чрез банково финансиране (част от което е заемът по КЛЕЕВЕИ). 

В края на март „ИнтерСол” подписа договор за изкупуване на произвежданото от соларния парк електричество с „ЧЕЗ Електро България” АД. По същото време бе направена инспекция на съоръжението от независим консултант на ЕБВР, вследствие на която бе даден ход на процедурата по изплащане на гранта в полза на дружеството. Процедурата приключи в средата на месец май.

„Произведеното количество електроенергия от соларния парк през април покрива прогнозите, заложени в бизнес плана. Имаме основания да очакваме, че в следващите месеци ще имаме още по-добри резултати от планираните”, каза Венцеслав Петров, изпълнителен директор на „Адванс Екуити Холдинг” и председател на Съвета на директорите на „ИнтерСол”.

Междувременно „Енерджи Инвест” започна развитието на нов проект за вятърен парк с мощност от 40 MW в Североизточна България. Дружеството вече притежава работеща вятърна електроцентрала от 2,4 MW в същия регион, както и проект за други 13,7 MW в напреднала реализация.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още