IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новосъздадената Българска индустриална камара лобира за бизнеса в Брюксел

Основен приоритет на БИК е в най-скоро време да бъде приет за равноправен член на Националния съвет за тристранно сътрудничество

15:50 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новосъздадената Българска индустриална камара лобира за бизнеса в Брюксел

Българската индустриална камара (БИК) се учредява с мисията да бъде мощен лобист на бизнеса в страната, каза Емил Попов, член на инициативния комитет на БИК, на среща с бизнеса в Бургас, на която бе представена новата формация. Бизнес сдружението ще е отворено за микро, малък, среден и едър бизнес.

Корупционните схеми и сенчестата икономика в страната са един от големите проблеми, които спъват реалното развитие на българското стопанство и интегрирането на националния бизнес според стандартите на ЕС.

В тази връзка основен приоритет на БИК е в най-скоро време да бъде приет за равноправен член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Камарата ще стартира провеждането на периодични регионални срещи, с участието на членове и представители на местна и държавна власт, които до края на първата година да стигнат до 200 срещи годишно.

Ще се организират публични дискусии и информационни семинари в подкрепа на микро, малкия и среден бизнес. На шестия месец от създаването си БИК ще открие свой представителен офис в Брюксел, който да лобира за интересите на своите членове. Екипи вече работят по създаването на единен регистър за неетични членове, некоректен персонал, доставчици и клиенти, се посочва в съобщението.

Местният бизнес отчете необходимостта от по-голяма прозрачност в публичните договори и усъвършенстване на закона за обществените поръчки. Мениджърите споделиха спънките при получаването на текущи и инвестиционни кредити и поискаха създаването на условия на равнопоставеност пред банките. От БИК се очаква да предложи решение за преодоляване на вътрешно фирмената задлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още