IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ: Ще вдигаме още цените на тока, също и заплатите в дружеството

От компанията се похвалиха, че „2008 г. е една успешна във финансово отношение година за дружеството"

14:14 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ: Ще вдигаме още цените на тока, също и заплатите в дружеството

През 2009 г. ЧЕЗ България възнамерява, след утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да продължи да вдига цените на електроенергията за битовите абонати, а също така и работните заплати на заетите в дружеството, каза в отговор на въпрос на Investor.bg Атанас Дандаров, директор „Управление на дружеството”. ЧЕЗ е депозирала в ДКЕВР предложение за вдигане цените на електроенергията за населението на София и Северозападна България с 10% от началото на юли.

На въпроса на Investor.bg дали исканата от дружеството цена е по-висока или по-ниска от цените на електроенергията за износ в региона, които през последните месеци непрекъснато падат (при положение че допреди около година вътрешните цени бяха около 2 пъти по-ниски от международните), от ръководството на ЧЕЗ България отговориха, че „нямат информация по въпроса”. Както е известно, дружество на ЧЕЗ България е регистрирано у нас като търговец на електроенергия, вкл. и в чужбина.

От ръководството на ЧЕЗ България се похвалиха, че „2008 г. е една успешна във финансово отношение година за дружеството”, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че по предварителни данни печалбата на българското поделение на електроенергийната компания, собственост на чешката държава, за миналата година е около 40 млн. лв.

В същото време от ЧЕЗ не дадоха конкретен отговор на въпроса защо не са изпълнили инвестиционната си програма за миналата година в размер на 90 млн. лв., а са вложени за поддържане на мрежата и ремонти 70 млн. лв.

Оказа се в тази връзка, че загубите при пренос на електроенергия по мрежата, които фактически се заплащат от абонатите, представляват към момента 15,1%, при 17% през 2004 г. В развитите европейски страни, тези загуби са само 5-7%.

Според изнесените днес данни фактурираните сметки за електроенергия само за битовите абонати на ЧЕЗ България за миналата година възлизат общо на 495,84 млн. лв., а средната месечна сметка на абонат (домакинство), според изчисленията на ЧЕЗ, е 26,5 лв.

Интернет калкулатор за пресмятане на потребената електроенергия от битовите електроуреди и съответно цената й в близките дни ще има на сайта на ЧЕЗ, съобщиха още от дружеството. С интернет калкулатора ще можем например да пресметнем приблизително колко ще ни струва за месец работата на хладилник, фризер, пералня и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още