IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch: България може да се обърне към МВФ за помощ

Според агенцията няколко страни от ЦИЕ ще трябва да прибегнат до заем от фонда, за да покрият нуждите си от капитал

11:16 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch: България може да се обърне към МВФ за помощ

Анализаторите на агенцията за кредитен рейтинг Fitch са на мнение, че България може да се обърне за помощ към Международния валутен фонд като средство за покриване на дефицита на капитал, съобщава reporter.gr.

В същото положение е и Хърватска, твърдят от агенцията. Заради големите дефицити и отлива на инвестиции от Fitch очакват, че, освен България и Хърватска, към МВФ може да се обърнат още Литва и Македония, които влошават значително макроикономическите си показатели.

При положение, че въпросните държави не се обърнат за помощ, те ще рискуват по-болезнени последствия за икономиките си, се казва в доклада на Fitch.

През април Fitch потвърди кредитния рейтинг на държавния дълг на България и той остана ВВВ- за задълженията в чужда валута и ВВВ за задълженията в лева. Тогава перспективата пред кредитния рейтинг на страната беше понижена от стабилна на негативна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още