IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 май

08:02 | 15.05.09 г.
Преглед на печата за 15 май

Българските заплати са най-ниските в ЕС
в. Стандарт

Българите получават най-ниското заплащане за час работа в ЕС, а датчаните - най-високото. Разликата между едните и другите е близо 15 пъти. Това показват данни на Федералната статистическа служба на Германия, цитирани от Дойче веле. Според тях средният доход на час в Дания е 36,50 евро. Последното място е за България, където на час се плащат 2,50 евро.

Правителството връща пари на Световната банка
в. Новинар

Договорът за взимане на заем от над 10 млн. евро за реформи в администрацията на Националната агенция по приходите (НАП) от Световната банка ще бъде анулиран. Това предвижда решение на кабинета, което беше одобрено вчера. Документът за отпускане на кредит от 6,7 млн. евро е бил подписан през 2003 г. Сумата ще бъде върната на международната финансова институция, а останалите пари вече са похарчени за други нужди на НАП.

Заемът от Световната банка трябваше да се използва за проектиране и строителен надзор за изграждане на сградата на НАП на бул. "Цариградско шосе" в София. В крайна сметка правителството реши да строи нова сграда за данъчните, като учреди акционерно дружество с ИПК „Родина", чийто управител е Ирена Кръстева.

Чиновници ощетили хазната с 9 млн.
в. Стандарт

Чиновници са ощетили хазната с 8,79 млн. лева. Това са установили ревизори от Агенцията за държавна и финансова инспекция, пише в отчета й за 2008 г. Направени са 584 проверки. От тях 496 са приключили, като са констатирани виновно причинени вреди за близо 9 млн. лв. Възстановени са 147 856 лв. За 1,44 млн. лв. са съставени 55 акта за начет срещу 89 длъжностни лица. В 706 обществени поръчки на стойност над 306 млн. лв. агенцията е установила 1445 нарушения, съобщиха от правителствената информационна служба.

2 млн. лв. приход отчете парламентът за миналата година
в. Новинар

Депутатите са отложили през миналата година закупуването на служебни автомобили на стойност 1 млн. лв. Това показват данни от отчет за изпълнението на бюджета на парламента за миналата година. Парламентът е ограничил със 100 000 лв. и разходите за обзавеждане на кабинетите на народните избраници. Отчетът сочи, че Народното събрание е реализирало приходи за миналата година в размер на над 2 млн. лв. приходите се формират от продажбата на "Държавен вестник", издателска дейност, както и от продажбата в ресторантите и кафенетата на парламента. Близо 35 процента от разходите от бюджета на Народното събрание за миналата година са били за издръжката на сградата на парламента, а 33,6 процента – за заплати на депутатите и други сътрудници на институцията.

Над 12 000 места не достигат в яслите и детските градини в София
в. Дневник

12 590 места не достигат в яслите и детските градини в София. Това обявиха на пресконференция Борис Цветков и Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика в БСП. Техните данни са базирани на информационната система на Столичната община за прием в забавачките, която е публична. Двамата припомниха думите на зам.-кмета по образованието на столицата Йорданка Фандъкова, че за тази година над 3000 деца няма да успеят да влязат в детските градини, а за миналата година не са били приети около 5000. Статистиката показва, че общината е наясно с проблема и съвсем целенасочено крие реалното състояние и заблуждава родителите, каза Белалов.

Не се изпълнява и програмата на Столична община за строеж на нови детски градини, посочи Цветков. Той съобщи, че от предвидените за строеж 7 нови забавачки на четири изграждането още не е започнало.

Даниел Вълчев: Образованието няма да издържи със субсидия от 75%
в. Дневник

Системата на образованието не може да се справи със 75% от бюджетната субсидия, коментира министър Даниел Вълчев факта, че за настоящия месец Министерството на образованието и науката е получило едва три четвърти от планирания си бюджет.

Предстои дебат в кабинета по този въпрос. Знам, че приходите са намалели, но трябва да има приоритети. Такива са здравеопазването, образованието и системата за сигурност, е позицията на Вълчев. Според него училища и болници няма да фалират, но заради намалелите си субсидии ще започнат да правят преразходи и в крайна сметка бюджетът отново ще ги покрие. Така се връщаме 20 години назад, заяви министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още