IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийният холдинг се оттегля от петролопровода „Бургас-Александруполис”

Днешното решение на правителството е свързано с консолидацията на държавния интерес и държавните средства

14:10 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният холдинг се оттегля от петролопровода „Бургас-Александруполис”

"Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД да прехвърли по възмезден начин на „Техноекспортстрой" ЕАД акциите си в капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, предвижда решение на днешното заседание на Министерския съвет, по повод на участието на България в нефтопровода "Бургас-Александруполис".

"Техноекспортстрой" ЕАД ще покрие направените досега от БЕХ финансови разходи във връзка с акционерното му участие в проектната компания, които възлизат на близо 3 млн. лв.

С взетото решение представител на българската страна в Международната проектна компания (МПК) продължава да бъде „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, но с едноличното участие на „Техноекспортстрой" ЕАД.

До момента акционери в „Проектна компания нефтопровод "Бургас-Александруполис-БГ" АД, са "Техноекспортстрой" ЕАД и „Булгаргаз холдинг" ЕАД. Участието им е по 50 на сто от капитала на дружеството. Участието на България и Гърция в Международната проектна компания е с дял от по 24,5%, а на Русия – 51 на сто.

„Днешното решение на правителството е свързано с консолидацията на държавния интерес и държавните средства при реализирането на този мащабен енергиен проект”, коментира за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, оттеглянето на Енергийния холдинг от проекта за петролопровода.

Той припомни, че и двете компании са изцяло държавни, така че по-практично е една от тях да участва в МПК. Зам.-министърът посочи още, че всяка от трите страни-участнички в проекта, според подписаното споразумение, еднолично и самостоятелно определя фирмите, които участват в МПК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още