IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вратички при глобите за картел – без санкция, ако издадеш останалите

От сега нататък за някои от участниците в разглежданите от КЗК случаи вероятно ще бъде по-лесно да се справят с бъдещи разследвания и налагани им санкции

14:51 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вратички при глобите за картел – без санкция, ако издадеш останалите

Според сега действащите закони за картелно споразумение се смята това разбирателство между две или повече компании, при което се определят цени, манипулират се публични търгове или конкурси, процедури за възлагане на обществени поръчки и т.н. Тези действия са насочени към това компаниите да извлекат взаимна полза, като обаче ограничават останалата конкуренция на съответния пазар.

Глобите при доказване на картелни споразумения може да бъдат в размер на няколко милиона лева, като за всяко предприятие може да достигнат до 10% от общия му оборот за предходната финансова година. Размерът се определя въз основа на реализираните приходи от участието в картела, като за предприятието лидер е най-висок.

От повече от година насам Комисията за защита на конкуренцията особено активно прави проверки за споразумения в различни сектори и за немалко фирми беше доказано, че са влизали в непозволени договорки. За пример могат да се посочат споразумения в застрахователния сектор, между производителите на олио, мляко, пилешко месо и др.

Отсега нататък за някои от участниците в разглежданите от комисията случаи вероятно ще бъде по-лесно да се справят с бъдещи разследвания и налагани им санкции, след като регулаторният орган представи днес пред Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) „Програмата за освобождаване от санкция или намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел” и подписа споразумение за сътрудничество с бизнеса.

Според програмата, която ще се следва занапред при подобни случаи, фирмите, участвали в картел, може да бъдат освободени от санкция, ако сами подадат сигнал, че се намират в картел и посочат другите участници в него. За да сработи освобождаването от отговорност, трябва също така да се предоставят на КЗК доказателства, които да й позволят да извърши инспекция на място и доказване на тайното споразумение.

Ако пък няма достатъчно доказателства, регулаторният орган ще кара призналото си предприятие да продължи участието си в картела, за да бъде по-лесен достъпът до информация за действията на останалите в него.

Признанието за участие в картела при всички случаи ще е в полза на фирмата, дори и да не подаде тя сигнала, а да бъде „хваната“ от комисията. При това положение след признание за вината и посочване на останалите компании съответната глоба за предприятието може да бъде намалена наполовина.

Според председателя на КЗК Петко Николов мерките ще съдействат за свободното функциониране на пазарите. По думите му „в бъдещата си работа комисията ще отдаде приоритет на казуси, които имат съществено значение за благосъстоянието на потребителите и икономиката като цяло“.

Щели да се налагат и „подходящи временни мерки“, в случай че съществува риск от „сериозни и непоправими вреди за конкуренцията“. Предстои да видим как на практика ще проработи новият режим на освобождаване от отговорност при издаване на другите виновни и дали решението за степента за сериозността и вредата няма да бъде пречупено през това кой пръв си е признал и кой какви доказателства успява да събере в помощ на разследващите органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още