IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата поема управлението на отпадъците в София

Функциите на кмета по организирането на сметосъбирането се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството

12:59 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата поема управлението на отпадъците в София

Правителството одобри проект на закон за управление на отпадъците в област София град. Той предвижда държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата, а депото за битови отпадъци в квартал Суходол да бъде закрито не по-късно от 1 януари 2010 г., обявиха от Министерски съвет.

„Приемането на проекта е мотивирано с невъзможността на Столична община да се справи със задълженията си и с породените от това риск за здравето на жителите на града и опасност от екологична катастрофа“, казват от правителството.

Законопроектът обявява дейността по управлението на отпадъците в София за държавна. Функциите на кмета по организирането на сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на града, се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Това налага замяна на местната такса за битови отпадъци, събирана от Столична община, с държавна. Нейният размер ще се определя с тарифа, приемана от Министерския съвет, и ще съответства на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Средствата ще се използват само за почистването на София.

Успоредно със закриването до края на тази година на депото в Суходол, държавата се ангажира да намери решение за депониране на боклука до изграждането на завод за преработка на отпадъците на София. Предвиждат се особени правила за собствеността и устройството на териториите, което да позволи по-бързо определяне на площадка и откриването на ново депо.

Законопроектът посочва Столична община като бенефициент по ОП „Околна среда“ - приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за управление на отпадъците“. Това се прави, за да се гарантира, че именно общината ще разполага със средства от еврофондовете за финансиране изграждането на завод за преработка на твърди битови отпадъци за нуждите на столицата.

Също така, по предложение на министъра на околната среда и водите и с акт на правителството, до 20 на сто от капацитета на регионалните депа да може да се използва за депониране на отпадъци, образувани на територията на общини, разположени в други региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още