IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

11 млн. лв. просрочени данъци събрани в София от началото на годината

От началото на годината в дирекцията тече кампания за събиране на просрочените плащания

11:58 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
11 млн. лв. просрочени данъци събрани в София от началото на годината

През първото тримесечие на 2009 г. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в София (ТД на НАП София град) е събрала 11 млн. лв. просрочени плащания от 160 длъжника, а други 55 са обезпечили вземания за 12,6 млн. лв., съобщиха от агенцията.

От началото на годината в дирекцията тече кампания за събиране на просрочените плащания, като се прилагат комплексни мерки, насочени към повишаване събираемостта на невнесените в срок данъци и осигуровки.

Една част от мерките са насочени към насърчаване на доброволното погасяване на задълженията, като се осъществява контакт по телефона с длъжниците. За част от лицата задълженията се уточняват по телефона и не се налага да посещават офисите на дирекцията, се посочва в съобщението. През първото тримесечие на годината са проведени близо 10 хил. такива разговора, изпратени са и над 10 хил. покани за доброволно изпълнение на лица с общ размер на дълга 273 млн. лв. Проведени са около 5 хил. срещи с големи длъжници, на които са уточнени най-приемливите и за двете страни начини и способи за обезпечаване и погасяване на дълга.

През първите три месеца на годината публичните изпълнители в София са предприели и редица мерки за принудително събиране на просрочията. Наложени са над 4 хил. обезпечителни мерки за 284,5 млн. лв. Образувани са изпълнителни дела на 2267 лица с дълг от 171 млн. лв. От тях напълно погасени са 21,5 млн. лв. Повечето от останалите се плащат на части.

Една от постоянните мерки, които се прилагат спрямо длъжниците, е отнемането на лицензите им за носене на оръжие и на международните им паспорти. Процедурата е крайна и се прилага само в случаите, когато са изчерпани всички останали способи. През първите три месеца на годината на 63 собственици и управители на фирми с неплатени данъци е наложена забрана за напускане на страната, на 73 лица са отнети разрешенията за носене на оръжие, за 3 лица са уведомени лицензиращите органи с искане да им бъдат отнети разрешенията и лицензите за извършване на определена дейност.

Изпратени са 37 сигнала за търсене на наказателна отговорност от лицата, които не са уведомили съда за изпадане в състояние на свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност. За да се предотврати натрупването на несъбираеми задължения, са инициирани производства по несъстоятелност за длъжниците, спрямо които са приложени всички законови мерки, но задължението не може да бъде събрано. За 6 такива лица е уведомена Дирекция „Търговска несъстоятелност” при Агенцията за държавни вземания. По инициатива на НАП София от началото на годината досега 274 лица са дерегистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още