IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 1 млн. души у нас не са здравноосигурени

Здравнонеосигурени са преди всичко млади хора с ниско или средно образование, от домакинства с ниски доходи

09:56 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Около 1 млн. души у нас не са здравноосигурени

Около един милион е броят на здравнонеосигурените в България по официални данни, като в последните години той остава непроменен. Това се посочва в доклад на експертна група към Институт „Отворено общество”- София, подготвен на базата на изследване, което дава информация за профила на здравнонеосигурените и причините за липса на осигуряване.

Здравнонеосигурени са преди всичко млади хора с ниско или средно образование, от домакинства с ниски доходи, преимуществено - представители на ромската етническа група.

Около половината от здравнонеосигурените – приблизително 60% от здравнонеосигурените турци, над 80% от здравнонеосигурените роми и 21,5% от здравнонвосигурените българи, се намират в тежка форма на бедност.

Не само финансовите проблеми водят до изключване и самоизключване от системата за здравно осигуряване, показват данните за процента на заможни домакинства (5,6%) сред анкетираните в изследването, проведено от екип на Института по социология на БАН.

Като цяло здравнонеосигурените лица не разбират характера на солидарната система. Те не са съгласни да плащат нещо, което не ползват, констатира изследването.

Липсата на официални данни към момента е сериозен проблем при формирането на мерки за събиране на просрочените задължения, привличане на отпадналите към системата и за подкрепа на лицата, които реално нямат шанс да възстановят здравноосигурителните си права поради ниски доходи, се посочва в доклада.

Същевременно системата за защита на лица в неравностойно социално положение е неефективна. Поради регламентираните високи критерии за достъп до ползване на здравна социална помощ, спешната медицинска помощ се превръща в единствената достъпна здравна помощ за немалка част от тези уязвими групи граждани. Необходимо е цялостно преразглеждане на системата за здравно осигуряване при тези лица, подчертават авторите на доклада.

В ситуация на икономическа криза, свиване на сивата икономика и на очаквано намаляване на трансферите от чужбина, идентифицирането на основните групи здравнонеосигурени и предприемането на конкретни мерки спрямо тези лица се превръща в приоритет.

Изследването на здравнонеосигурените лица сред градското население в страната е проведено в средата на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още